Vzgojili bakterijo iz italijanskih mumij, ki je nevarna za ljudi

bacteria, medical, biology
Foto: qimono on Pixabay

Mednarodna skupina znanstvenikov je vzgojila bakterijo iz 400 let starega genskega zapisa. Bakterija E. Coli je večna nevarnost za zdravje ljudi, vendar se o njej premalo govori. Res je, da ne povzroča epidemij kot kuga ali koronavirus, vendar je še vedno odgovorna za milijone smrti skozi zgodovino. Danes le v ZDA vsako leto zaradi nje umre okoli 100 ljudi. Povzroča hude prebavne motnje in celo zastrupitev krvi.

E. Coli je bakterija, ki živi v nas

Vrst E. Coli je veliko, nekatere so popolnoma neškodljive, druge pa so odgovorne za huda obolenja. Torej, kako se človek okuži z napačno E. Coli? Bakterijo najdemo tudi v naravi, njeno glavno prebivališče pa smo pravzaprav mi sami. Ves čas je prisotna v našem prebavnem traktu in večino časa ne povzroča preglavic. Celo smrtno nevarna pa za nas postane v obdobjih stresa ali oslabljenega delovanja imunskega sistema. Zato ji znanstveniki pravijo tudi oportunistični patogen. E. Coli odlikuje presenetljiva odpornost na antibiotike in nasploh njena sposobnost preživetja. Znanstvenike fascinira njena evolucija, ki se zdi, da je vedno korak pred nami. Da bi jo bolje spoznali, bi se mogli naučiti o njeni zgodovini in ravno to je storila skupina znanstvenikov pod vodstvom Georga Longa.

E coli is a gram negative bacteria, part of human intestine microbiome, escherichia coli can couse food poisoning
Foto: Artur Plawgo on iStock

DNK bakterije E. Coli iz italijanske mumije

400 let star genski zapis E. Coli so našli v italijanskih mumijah. Izredno dobro ohranjena trupla italijanskih plemičev iz 16. stoletja se nahajajo v Basilica di San Domenico Maggiore v Neaplju. Giovani d’Avalos je bil 48 letni moški, ki je umrl leta 1586 zaradi vnetja žolčnih kamnov. Iz njegovega trupla je znanstvenikom uspelo izolirati koščke genskega zapisa 400 let stare E. Coli in jih rekonstruirati.

Basilica di San Domenico Maggiore v Neaplju, kjer so našli mumije italijanskih plemičev
Basilica di San Domenico Maggiore v Neaplju, kjer so našli mumije italijanskih plemičev Foto: on museosandomenicomaggiore

Ugotovili so, da je najdena E. Coli v sorodu z današnjim sevom, ki še vedno povzroča žolčne kamne pri ljudeh. Poleg tega lahko rekonstruiran 400 let star DNK primerjajo z današnjimi variantami in ugotovijo potek evolucije te zanimive bakterije, ki nas rada spomni, da živimo preveč stresno.

Prejšnji članekPlačilo za vstop v države EU
Naslednji članekJernej Vrtovec: Imamo socialno bombo, kakršne v prejšnji vladi nismo videli

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.