Kaj bodo naloge Direktorata za razvoj kulturnih politik?

Ministrstvo za kulturo je pred dnevi objavilo novico, da se vzpostavlja nov direktorat. Vzpostavljen bo Direktorat za razvoj kulturnih politik. Zagotavljal bo analitično podporo pri oblikovanju informiranih, strokovno podprtih in vključujočih razvojnih kulturnih politik. Vodenje je s 1. septembrom prevzela Tjaša Pureber.

Zakaj nov Direktorat?

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je že ob prevzemu poslov poudarila, da bo ena od prioritet mandata vzpostavitev sodobnega kulturnega modela. Ta bo reševal sistematično odsotnost kulturne politike in posledično nerešene težave na področju kulture, ki se kopičijo že leta.

Področje kulture je bilo v zadnjih dveh letih posebej na udaru, zato je sanacija na ministrstvu nujna za sprejem ustreznih orodij za izvedbo dialoških kulturnih politik. Ustanovitev Direktorata za razvoj kulturnih politik je tako nujno orodje za izvedbo zavez koalicijske pogodbe in potrebnih reform na področju kulture, še dodajajo na ministrstvu.

Tjaša Pureber
Tjaša Pureber je diplomirana univerzitetna politologinja, je nekdanja novinarka, producentka in komunikatorka na področju uprizoritvenih umetnosti ter neodvisna raziskovalka in publicistka. Njena temeljna področja raziskovanja so družbena gibanja in kulturne politike. Foto: on gov

Področja delovanja

  • Novi direktorat bo zagotavljal analitično podporo delu strokovnih sodelavcev, ki se tudi sami soočajo z velikimi problemi pri svojem delu, saj jim manjkajo ustrezne usmeritve, analize in zakonske podlage.
  • Prav tako manjkajo enotni kriteriji, možnosti posvetovanja med različnimi sektorji in oblike iskanja rešitev tako na sistemski ravni kot v konkretnih primerih.

Cilj Direktorata za razvoj kulturnih politik?

Kreiranje informiranih, strokovno podprtih in vključujočih razvojnih kulturnih politik. Trudili se bodo, da bi delovale demokratično in transparentno v relaciji do javnosti, zagotavljale dostopnost kulturnih dobrin, vzpostavile pogoje za smotrno porabo javnih financ in izvajanje javnega interesa v kulturi, nudile platformo za medsektorsko povezovanje in vpeljevale sodobne modele upravljanja v kulturi v sozvočju s trajnostnim zelenim razvojem, socialno in medgeneracijsko solidarnostjo ter enakostjo spolov.

Prejšnji članekNov odstop Marte Kos, ki je presenetil mnoge
Naslednji članekNajvečji poslovno/finančni dogodek pri nas tokrat brez kotizacije!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.