Kako lahko mladi sodelujejo v politiki

Mladi imamo sloves, da se večinoma ne ukvarjamo s politiko in da v njej aktivno ne sodelujemo. A tudi če bi se v posamezniku pojavila želja po tem, da bi se bolj politično ozavestil in informiral, naleti tak posameznik na številne pasti in komplikacije. Morje informacij je pregloboko, poleg tega pa je veliko teh informaciji propagandnega ali pa dvomljivega izvora. Kako lahko potem posameznik postane politično aktiven in se o politični situaciji pravilno informira?

Spoznaj svoje politično okolje

Preden raziščeš politično dogajanje, se najprej spoznaj z akterji, ki igrajo v teh političnih scenah. Spoznaj politične stranke, ki so na slovenskem in tujem političnem območju in se informiraj o njihovih ciljih, članih ter njihovi zgodovini. Poduči se tudi o svoji občini in njenih organih.

Politične stranke, organizacije in občine imajo svoje spletne strani, kjer predstavljajo sebe in svoje cilje. Tam lahko izbrskaš vse osnovne podatke, ki ti bodo pomagali razumeti slovenske politične frakcije in kakšno je njihovo prepričanje.

Zgodovino teh frakcij lahko preučiš preko novic. A svetujemo pazljivost. Veliko medijev ima lahko tudi svojo agendo ali pa politično prepričanje, ki vplivata na objektivnost novic. Zato preberi novice različnih medijev in si poskusi sam ustvariti lastno mnenje o dogodkih.

Volilni listek, ki prikazuje

Poduči se o problematikah, ki se trenutno odvijajo v politični ter socialni sceni

Ko si si že informiral o akterjih, ki se nahajajo na tvoji politični sceni, je čas, da spoznaš problematike, s katerimi se današnja politika ukvarja. O teh problematikah se lahko informiraš na veliko načinov.

Vsaka politična stranka ima, če ne na svoji spletni strani, pa vsaj na družbenem omrežju, izpostavljen njihov pogled na določeno problematiko ter predlagane rešitve na to problematiko. Platforme za preprost, zanimiv in informativen pregled nekaterih problematik so spletne strani Danes je nov dan, Slovenska tiskovna agencija (STA) ali pa Access Info.

Te poglede in predlagane rešitve spet poglej iz različnih zornih kotov in si poskusi sam ustvariti mnenje na določeno problematiko, poskusi razumeti vse strani v konfliktu ter primerjaj svoje rešitve z rešitvami različnih političnih organizacij.

Izrezek iz South Parka: debata med dvema kandidatoma

Spoznaj politični sistem in kako lahko ti kot posameznik v njem sodeluješ

Tvoja politična mentaliteta je nekako že razvita. Toda kako jo lahko uporabiš in sodeluješ pri vodenju države? Predlagamo, da si najprej prebereš ustavo Republike Slovenije. Iz ustave izveš svoje pravice in dolžnosti kot državljan in kakšna je dolžnost državnih organov ter kako njihovo delo poteka. Obišči tudi spletne strani vseh ministrstev in državnega zbora. Tam najdeš njihov namen in način dela.

Konvencionalno lahko sodeluješ z volitvami, referendumi, kandidaturo za politično funkcijo, sodelovanjem v volilni kampanji, aktivnim delovanjem znotraj stranke ali pa s finančnimi prispevki svojemu kandidatu. Lahko tudi ozaveščaš ljudi preko družbenih omrežji. A to ne pomeni puščanja žaljivih komentarjev pod različnimi objavami.

Risan prikaz volilnega listka, ki pade v volilni zabojček.

Politično aktiven si lahko tudi nekonvencionalno. Sicer nekateri ne odobravajo takega političnega delovanja. Nekonvencionalna politična aktivnost zajema mirne demonstracije, podpisovanje peticij, pisanje pisem uradnim osebam, grafitiranje (kaznivo dejanje), nasilne proteste (kaznivo dejanje), sodelovanje v nenapovedanih stavkah, cestne zapore, zasedanje prostorov, gladovne stavke in bojkot.

Risani liki protestirajo s napisi: Nepošteno

Mladim sta na lokalni ravni namenjena tudi Komisija za mladinska vprašanja in Mladinski svet lokalne skupnosti, ki se ukvarjata s težavami in željami mladih v občini.

Prejšnji članekZ objemanjem dreves proti posledicam koronavirusa
Naslednji članekKomentar: Učitelji niso plačani dovolj

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.