Kdo je Ron DeSantis, kandidat za ameriškega predsednika?

Donald Trump in Ron DeSantis
Donald Trump in Ron DeSantis Foto: on fox

V luči nedavnih dogodkov, povezanih z aretacijo Donalda Trumpa, postaja dogajanje v ameriški republikanski stranki vse bolj vroče. Čeprav po vseh javnomnenjskih raziskavah glede republikanske nominacije kandidata za predsednika močno prednjači prav Trump, se lahko to do volitev naslednje leto spremeni.

Drugouvrščeni republikanec je trenutni guverner Floride Ron DeSantis. Dasiprav ima kljub morebitni obsodbi Trumpa zelo malo verjetnosti za zmago, ostaja in bo ostal pomemben igralec na ameriškem političnem parketu.

Kdo je Ron DeSantis? Vita et Opus

Ronald Dion DeSantis se je rodil leta 1978 v ameriški zvezni državi Florida. Diplomiral je iz zgodovine na univerzi Yale, študij pa nadaljeval na Harvardu, kjer je študiral pravo. Še v času študija se je pridružil vojni mornarici. Kot častnik je služil v Iraku, kjer je opravljal delo pravnega svetovalca.

Leta 2009 se je poročil in leto kasneje zaključil s kariero v vojski. S soprogo Casey Black imata 3 otroke. Po odhodu iz vojske je nekaj časa delal kot zvezni tožilec. Leta 2011 je izdal knjigo, v kateri je kritiziral delo predsednika Obame. V delu Our Founding Fathers: First Principles in the Age of Obama je predstavil svoj pogled na konservativizem in si počasi tlakoval pot v politiko.

Kdo je Ron DeSantis?
Kdo je Ron DeSantis? Foto: on atlantic

Leta 2012 je bil izvoljen v Predstavniški dom ameriškega Kongresa, kjer je hitro postal eden izmed vidnejših republikancev. Pogosto se je kot gost pojavil na Fox News, ki velja za republikancem zelo naklonjen medij.

Po izvolitvi Trumpa, je bil DeSantis med njegovimi najbolj glasnimi podporniki.

Zvestoba Trumpu se mu je obrestovala, saj ga je takratni ameriški predsednik leta 2018 podprl kot kandidata za guvernerja Floride. Kljub obtožbam o rasizmu je DeSantis z manj kot 0,5 % prednosti premagal protikandidata iz vrst demokratske stranke. DeSantis je ponovno kandidiral tudi leta 2022 in z 59 % podpore zanesljivo zmagal.

Politični profil DeSantisa

V političnih prepričanjih Rona DeSantisa je zadnje čase moč zaznati nekaj taktiziranja. Kot drugouvrščeni, ki močno zaostaja za Trumpom, je nekatera mnenja o pomembnih temah spremenil. Čeprav vodi kampanjo proti Trumpu, je prevzel določena stališča, ki jih zagovarjajo podporniki nekdanjega predsednika, da bi na svojo stran povlekel del Trumpove volilne baze.

Ron DeSantis
Ron DeSantis Foto: on florida

Kot najboljši primer taktiziranja je vredno omeniti vojno v Ukrajini. DeSantis je v preteklosti zagovarjal ostro politiko do Rusije in Vladimirja Putina ter podpiral vojaško pomoč Ukrajini še v času predsednika Obame, tj. po ruski priključitvi Krima. Kritiziral je celo Trumpov prijateljski odnos s Putinom.

Tekom predsedniške kampanje pa je začel zagovarjati manj aktivnejši pristop ZDA v ukrajinsko-ruski vojni. Gre sicer za diametralno nasprotna stališča, vendar jih DeSantis predstavlja še dokaj spretno. Trdi namreč, da se je Rusija v vojni izkazala za tretjerazredno vojaško silo in da Kitajska predstavlja veliko večjo nevarnost zahodnemu svetu. Po njegovem mnenju bi morale ZDA posvečati več pozornosti Kitajski in ne Rusiji.

DeSantisova nenaklonjenost Kitajski se kaže tudi v odločitvah, ki jih je sprejel kot guverner. Na javnih univerzah so tako prepovedali kulturne centre, ki jih financira kitajska vlada. Izrazil je tudi zaskrbljenost nad kitajskimi vlagatelji, ki v Floridi kupujejo nepremičnine.

Vprašanje splava, ki je v slovenskem političnem prostoru tema z malo nasprotniki, predstavlja v ZDA eno izmed glavnih ločnic med demokrati in republikanci. DeSantis je kot republikanec zagrizen nasprotnik splava in je v preteklosti sprejel več ukrepov, ki so omejevali to pravico.

Letos je sprejel zakon, ki prepoveduje splav po šestih tednih nosečnosti. Splav lahko ženska izjemoma opravi do 15. tedna nosečnosti, če je nosečnost posledica kaznivega dejanja (posilstvo, prisilna prostitucija, incest) ali ogroža zdravje nosečnice. Pri izjemi kaznivega dejanja mora ženska predložiti tudi dokaze, kar možnost splava še zmanjša.

DeSantis podpira legalizacijo marihuane za namen zdravljenja, vendar nasprotuje legalizaciji rekreativne uporabe.

Znan je kot podpornik smrtne kazni. Maja letos je podpisal zakon, ki predvideva smrtno kazen za primer posilstva otroka. Zakon je sporen, saj precedenčna sodna praksa vrhovnega sodišča prepoveduje smrtno kazen v primerih, ko ni povzročena smrt.

V preteklih letih se je zavzel za reševanje okoljske krize in ni zanikal globalnega segrevanja. Podprl je celo prepoved frackinga. Ves čas pa je ohranjal očitno distanco do okoljskih aktivistov na »levi strani«.

DeSantis je oster kritik LGBT skupnosti in teorije spola. Kot guverner je sprejel precej ukrepov, ki omejujejo pravice LGBT prebivalcev Floride. Spolno usmerjenost oz. spolno identiteto je izključil iz zakona, ki prepoveduje diskriminacijo, v vrtcih in nižjih razredih šole je prepovedal poučevanje o spolni identiteti in istospolnosti ter trans ženskam prepovedal tekmovati v ženskih športih. Med ukrepi so izpostavljeni tisti, najbolj znani.

Tvit, ki ga bo stal nominacije

Odnos DeSantisa z LGBT skupnostjo se je še poslabšal v marcu, ko je na Twitterju objavil politično reklamo, v kateri je Trumpa predstavil kot podpornika LGBT v želji, da bi omajal njegovo podporo volivcev. Učinek je bil povsem nasproten, saj so DeSantisa kritizirali celo republikanski pripadniki LGBT, podpora pa je močno padla ravno njemu.

Marca je bil DeSantis s 36 % podpore le nekaj odstotnih točk za Trumpom, od zgoraj omenjenega homofobičnega incidenta pa mu podpora vztrajno pada. Trenutno je s 15 % daleč za 52 % podpore Trumpovih privržencev.

Junior novinar

VIRBritannica
Prejšnji članekPrazgodovinska ptica, ki je že veljala za izumrlo, se vrača v divjino
Naslednji članekZdružene moči: Infinum prevzel ameriško digitalno agencijo Expand the Room (ETR)

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.