Prazgodovinska ptica, ki je že veljala za izumrlo, se vrača v divjino

Ptica takahe se vrača v divjino po več desetletjih
Ptica takahe se vrača v divjino po več desetletjih Foto: Brya Wallace iz iStock

Nedavno so v dolino jezera Whakatipu Waimaori na Novi Zelandiji izpustili 18 prazgodovinskih ptic takahe. Gre za vrsto, ki je bila leta 1898 že razglašena za izumrlo. Ta nenavadna ptica ne more leteti, v višino meri okoli 50 centimetrov in se že dolgo ni prosto sprehajala v naravi.

Ptica Takaha se je vrnila v divjino Nove Zelandije

Ker se je vrsta takahe (podobno kot druge ptice na Novi Zelandiji) tekom evolucije razvijala brez prisotnosti sesalcev v ekosistemu, je že njen izgled povsem unikaten. Njeno telo od spredaj izgleda skoraj povsem okroglo in je prekrito z modro-zelenimi peresi. Nekatere spominja na miniaturno Zemljo, posajeno na dve dolgi, svetlo rdeči nogi. Njihov obstoj sega v prazgodovinski pleistocen, kar dokazujejo fosili.

A pair of Takahe wearing radio trackers grazing near Gouland Downs hut, rare and endangered birds, Kahurangi National Park, south island, Aotearoa / New Zealand.
Takahe se vračajo v divjino po več desetletjih Foto: Gary Webber iz iStock

Njihov dolg obstoj je v 19. stoletju močno ogrozila človeška dejavnost. Evropejci so namreč v njihov ekosistem prinesli številne nove živalske vrste: mačke, dihurje, podgane in podlasice. To je povzročilo močan upad populacije ptic takahe in leta 1898 so bile uradno razglašene kot izumrla vrsta. Leta 1948 so jih ponovno odkrili in od tedaj se njihovo število počasi veča. Danes njihova populacija šteje približno 500 ptic in se povečuje za približno osem odstotkov letno. To predstavlja velik uspeh za lokalne okoljevarstvenike.

Sprva so ti aktivno zbirali in skrbno inkubirali njihova jajca. S tem so jih zaščitili pred plenilci, ki bi jih ogrožali v naravi. Po izvalitvi so pozorno spremljali razvoj mladičev, jih hranili in negovali. Kasneje se je strategija obrnila h gojenju ptic v kontroliranem okolju. Postopoma so ptice začeli vračati v otoške rezervate in narodne parke. Pri tem so posebno pozornost namenili varnosti ptic, postavili so tudi pasti in iz okolja odstranili škodljivce, ki bi ogrožali ptice takahe.

Vzpostavitev populacije ptic v divjini

Nedavno so izpustili prispele pare takahe ptic v novo okolje s ciljem, da se jim tekom oktobra pridruži še sedem ptic. V začetku leta 2024 pa je v načrtu izpust še 10 mladih ptic v divjino. Trenutno je tako glavni fokus okoljevarstvenikov, ki bdijo nad pticami takahe, vzpostavitev novih populacij ptic v divjini. To prinaša svojevrstne izzive, predvsem pa zahteva čas in trud.

Takahe - New Zealand Bird of the Week

VIRGreekReporter
Prejšnji članekNepričakovana rešitev za visoke stroške ogrevanja! Znanstveniki predstavili način za znižanje stroškov
Naslednji članekKdo je Ron DeSantis, kandidat za ameriškega predsednika?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.