Nepričakovana rešitev za visoke stroške ogrevanja! Znanstveniki predstavili način za znižanje stroškov

Nepričakovan izum za znižanje stroškov
Nepričakovan izum za znižanje stroškov Foto: filmfoto iz iStock

Znanstveniki na Stanfordu so razvili novo barvo, s katero bi lahko zmanjšali vse večjo odvisnost človeštva od klimatskih naprav in ogrevanja.

Barva odbija do 80 odstotkov infrardeče svetlobe srednjih valovnih dolžin s Sonca, kar je 10-krat več kot običajne barve. Prihaja v celi paleti barvnih odtenkov in ob primerni uporabi lahko občutno zmanjša stroške elektrike in količine emisij.

Z barvo nad visoke stroške ogrevanja?

Infrardečo svetlobo običajno absorbirajo površine zgradb kot toploto. Z uporabo nove barve na zunanjih površinah tako toplota ostane zunaj stavbe, medtem ko z nanosom na notranje stene lahko v notranjosti zadržimo več toplote.

Barva je sestavljena iz dveh plasti: infrardeča svetloba s Sonca preide preko vrhnje plasti in se odbije od spodnje, ki spominja na ogledalo. Tako je tudi mogoče, da obstaja v beli, modri, rdeči, rumeni, zeleni, oranžni, vijolični in temno sivi različici.

Predmeti, obarvani z novo barvo, ki so jo razvili znanstveniki
Predmeti, obarvani z novo barvo, ki so jo razvili znanstveniki Foto: Yucan Peng on sciencealaert

Spodnja plast, ki odbija svetlobo, vsebuje srebrne aluminijaste delce. Vrhnja plast, ki omogoča neoviran prehod infrardeče svetlobe, pa vsebuje barvite anorganske nanodelce. Poleg tega barva odbija vodo, zato je primerna tudi za vlažna in vroča okolja. Iznajditelji zato menijo, da je barva omogoča varčevanje z energijo preko celega leta in je uporabna v najrazličnejših podnebjih.

Ko so barvo preizkusili v umetni vročini, je ta zmanjšala količino potrebne energije za hlajenje zaprtega prostora za skoraj 21 odstotkov. V hladnih pogojih pa je količino potrebne energije za segrevanje prostora zmanjšala za kar 36 odstotkov. Za celotno stanovanjsko zgradbo ocene napovedujejo, da bi barva prihranila 7,4 odstotka energije, ki se porabi za segrevanje, hlajenje in zračenje. To vsekakor ni zanemarljivo.

Nižanje stroškov na vse mogoče načine

Zaradi podnebnih sprememb so temperaturni ekstremi vse hujši in pogostejši, najpriročnejša rešitev med vročinskimi valovi pa so še vedno klimatske naprave. Nekatere napovedi ocenjujejo, da bodo do leta 2050 klimatske naprave prisotne že v dveh tretjinah vseh gospodinjstev po svetu. Te sicer v ekstremnih primerih lahko rešujejo življenja, a nikakor niso poceni in okolju prijazne.

Hand adjusting temperature on air conditioner with remote control, Working air conditioner for comfort temperature in home at hot summer
Foto: Lazy_Bear iz iStock
VIRScience Alert
Prejšnji članekNova rožnata Nokia G42 5G: Obarvaj me tako PINK!
Naslednji članekPrazgodovinska ptica, ki je že veljala za izumrlo, se vrača v divjino

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.