Kmalu bolniška za menstruacijo tudi v Sloveniji?

Bolečine ob menstruaciji.
Slovenija bi lahko kmalu sledila Španiji, ki je zakon uvedla letos februarja. Podpisnice  slovenske pobude so bile poleg Nataše Sukič še Lucija Tacer (Gibanje Svoboda) in Meira Hot (SD). Foto: Saranya7 on Pixabay

Poslanka Nataše Sukič iz Levice je pred tedni podala poslansko pobudo predloga za uvedbo bolniške v primeru bolečin ob menstruaciji. Pozvala je Vlado RS in pristojna ministrstva, da pristopijo k preučitvi ukrepov, ki bi zmanjšali neenakost na delovnem mestu glede na osebne okoliščine, brez potrebe po zdravniškem potrdilu, vnaprejšnjem napovedovanju odsotnosti ali koriščenju dopusta zlasti v oziru menstrualnih težav.

Španija je 16. februarja dokončna potrdila zakon o plačani bolniški odsotnosti za ženske, ki trpijo zaradi hudih bolečin ob menstruaciji ter s tem postala prva evropska država, ki bo delavkam, ki trpijo zaradi menstrualnih bolečin, omogočila plačano bolniško odsotnost.

Menstruacija ima lahko resne posledice

Menstruacija je običajen in normalen fiziološki pojav pri ženskah, ki ima lahko resne kratkoročne fizične posledice (bolečine), zato ocenjujejo, da je prav, da se jo obravnava na podoben način kot primerljiva bolečinska stanja.

Nataša Sukič.
»Ko bomo v družbi zares odkrito in brez zavor naslovili menstruacijo in menopavzo ter (spre)govorili o menstruaciji in menopavzi kot zdravstvenem standardu, bomo s tem odpravili stigmo in z njo povezan sram ter del stereotipov, tabujev in posledično predsodkov, ki ženske v družbi diskriminira in iz njih ustvarja največjo družbeno manjšino,« pravi o pobudi Nataša Sukič. Foto: on Levica

Ta trenutek je v Sloveniji več kot 200.000 žensk in deklet brez dostopa do ginekologa

V poslanski pobudi opozarjajo na sistematično zanemarjanje ukrepov, programov in aktivnosti za zagotovitev zdravja žensk ter dostopnega zdravstvenega varstva žensk vseh starostnih skupin. Zdravstvene strategije morajo zagotoviti spolno občutljivo zdravstveno varstvo vsem ženskam in deklicam ne glede na starost, socialni status, kraj bivanja, pravni položaj, etnično pripadnost, migrantski status ali druge osebne okoliščine.

Še posebej opozarjajo na problematike dvojne stigmatizacije, ki bi jo morali posebej nasloviti. Osebe so podvržene stigmi tako na podlagi spola, kot tudi pripadnosti ranljivi skupini (Rominje, hendikepirane ženske, brezdomke, istospolno usmerjene in transspolne osebe itn.).

»Zgodovinski dan za feminističen napredek!«

Sloveniji lahko dobro prakso ureditve na tem področju predstavlja tudi Španija. Poslanci in poslanke španskega parlamenta so 16. februarja 2023 s 185 glasovi za, 154 proti in tremi vzdržanimi dokončno potrdili zakon o plačani bolniški odsotnosti za ženske, ki trpijo zaradi hudih bolečin ob menstruaciji. Namen zakona je, da se patologije, kot je endometrioza, priznajo kot poseben primer začasne nezmožnosti za delo, ter odprava negativnih predsodkov za ženske na področju dela, so takrat zapisali v besedilu zakona.

Vložki.
S tem je Španija po zgledu Japonske, Indonezije in Zambije postala prva evropska država in ena redkih držav na svetu s tovrstno zakonodajo. Foto: burin kul on Pixabay

Menstruacija tudi v družbah 21. stoletja še vedno tabuizirana

Pobudnice menijo, da bi tovrstni zakon v Sloveniji prispeval v enakosti spolov; in ne nasprotno kot trdijo njegovi nasprotniki. Boleča menstruacija je prav tako zdravstveni problem, kot so zdravstveni problemi druga bolezenska in bolečinska stanja, zaradi katerih zaposlenemu lahko pripada bolniška odsotnost. Ko bomo v družbi odkrito (spre)govorili o menstruaciji kot zdravstvenem standardu, bomo odpravili s tem tudi stigmo in sram ter del predsodkov, zaradi katerih so ženske v družbi zapostavljene.

Delavke ne smejo biti prisiljene v izbiro med tem, ali gredo na delovno mesto v bolečinah, brez koncentracije in energije in so plačane, ali pa ostanejo doma in so primorane koristiti svoj dopust.

Higienski pripomočki.
Predlagajo tudi večjo dostopnost menstrualnih higienskih pripomočkov. Po zgledu dobrih praks (Luksemburg, Hrvaška) bi bili menstrualni higienski pripomočki tudi v Sloveniji brezplačno dostopni v sanitarijah javnih ustanov, tudi v šolah. S tem bi začeli z ozaveščanje že zelo zgodaj, kar je še posebej pomembno pri rušenju tabujev na tem področju. Foto: Anna on Pixabay

Večgeneracijska delovna sila

Prav tako kot menstruacija je tabuizirana tudi menopavza. Opozarjajo, da menopavza kot problem žensk v poznih petdesetih in šestdesetih letih ostaja mit. Izkusi jo vsaj polovica populacije, njeni učinki na zdravstveno stanje in počutje žensk niso dobro raziskani, kar še povečuje stigmo.

Sodobna delovna razmerja morajo po načelu inkluzivnosti graditi na enakosti, raznolikosti in pravičnosti, delovno okolje ter z njim povezane politike in ukrepi pa morajo biti prilagojeni tudi glede na spolno in starostno sestavo zaposlenih. Osrednjega pomena je dobra zakonodaja, ki opredeljuje ustrezne delovne pogoje, ukrepe varnosti in zdravja pri delu ter učinkovito preprečuje diskriminacijo na podlagi osebnih okoliščin, h katerim na trgu dela prištevamo staranje in menopavzo še dodajajo v pobudi.

Ordinacija.
Ministrstvo za zdravje se do predloga še ni opredelilo, pojasnjuje pa, da imajo ženske že zdaj možnost, da zaradi tovrstnih težav odprejo bolniški stalež. Foto: Julio César Velásquez Mejía on Pixabay
Prejšnji članekRevija Študent na Business Hive 2023
Naslednji članekOcena filma: Dungeons & Dragons: Čast med tatovi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.