Ocena filma: Dungeons & Dragons: Čast med tatovi

Film Dungeons & Dragons je najbolj zabaven film leta 2023
Film Dungeons & Dragons je najbolj zabaven film leta 2023 Foto: on imdb

Dungeons & Dragons je že več desetletij ena od najbolj priljubljenih družabnih iger na svetu. Prvi film istoimenske franšize je naravnost patetičen, iz njega pa sta se rodila še dve nadaljevanji, ki sta zabili že zadnje žeblje v krsto za nekaj let. Šele po večletnih pogajanjih med podjetji Hasbro, Universal in Warner Bros je priskočil Paramount in tebi nič meni nič ustvaril enega najbolj zabavnih filmov zadnjih let. Dungeons & Dragons, le kako ti je uspelo!

Dungeons & Dragons, nova uspešnica je tukaj!

Po prvi trilogiji se je vnela bitka za filmske pravice D&D, ki jo je izmed omenjene trojice dobil WB, a ne za dolgo. Po novem sklopu tožb in obiskov sodišča so pravice našle pot do studia Paramount, vse ostalo je tako zgodovina. Film je bil napovedan s koncem leta 2017, kmalu zatem pa sta bila projektu priključena scenarista Chris McKay in Michael Gilio, ki naj bi film tudi režirala. Scenarij je bil dokončan leta 2019, ko sta na režiserske stolčke sedla Jonathan Goldstein in John Francis Daley, ki sta bila med mnogimi režiserji za film Flash. Medtem, ko je Michael Gilio še precej sveže ime v scenarističnih vodah (nekaj primerov na Črni listi scenarijev in povezanost s filmi Del Tora, Lorda & Millerja ter Verbinskega) je Chris McKay zadolžen za Lego Batman in The Tomorrow War. Pri režiserskem dvojcu je zgodba nekoliko drugačna, saj Daleya poznamo iz njegovih vlog v serijah Freaks and Geeks ter Kosti (Bones).

Od leta 2007 piše scenarije in režira skupaj z Jonathanom Goldsteinom – nastali so Kako se znebiti šefa (Horrible Bosses, 2011), Nore počitnice (Vacation, 2015), Spider-Man: Vrnitev domov (Spider-Man: Homecoming, 2017) in Družabni večer (Game Night, 2018). Tako smo pri Dungeons & Dragons: Čast med tatovi, ki je bil vsaj na prvi pogled v varnih rokah ustvarjalcev.

Zgodba filma D&D: Čast med tatovi

Edgin Darvis (Chris Pine) se po večletnem opravljanju častnega dela harfista in ženini smrti posveti tatvinam. Pri tem mu pomagajo barbarka Holga (Michelle Rodriguez), čarodej Simon Aumar (Justice Smith) in Forge (Hugh Grant). Ko ena izmed tatvin pri kateri jim pomaga skrivnostna Sofina spodleti, sta Edgin in Holga poslana v zapor, Forgu pa je zaupana Edginova hčerka Kira. Po dveh letih zapora uideta in ugotovita, da vse ni več tako, kot je bilo nekoč. Prijatelji so postali sovražniki in zbrati morata skupino prijateljev, da rešita Edginovo hčerko.

Film Dungeons & Dragons
Film Dungeons & Dragons: Čast med tatovi Foto: on imdb

Učenje na primeru Warcraft iz leta 2016

Lep opomin pred ogledom filma je Warcraft iz leta 2016, ki ga je režiral talentirani Duncan Jones. Komercialni neuspeh sicer precej zveste adaptacije obširnega sveta je slonel na plečih slabega scenarija. Največ, kar lahko temu filmu zamerimo je dejstvo, da se je jemal kanček preresno. In novica, da bo film Dungeons & Dragons tatvinski film (heist movie, op. p.), je podala nekaj nujnega upanja. In slednje upanje je bilo upravičeno že v prvi tretjini filma.

Film ubere nekaj taktik za katere mu je potrebno le čestitati. Fantazijsko bogat in s pravili nasičen svet umesti znotraj zgodbe o »preprosti« tatvini oziroma lopovskem podvigu. Obkroži se z univerzalno težavo reševanja neke osebe, ki je blizu glavnemu liku in s tem skoraj avtomatsko pridobi na ravni empatičnosti. Resda bodo večino izrazov in bitij prepoznali oboževalci družabne igre, a nujno pomembno je, da se v filmu znajdejo amaterji tega sveta.

Akcijska pustolovščina Dungeons & Dragons je polna zabave
Akcijska pustolovščina Dungeons & Dragons je polna zabave Foto: on imdb

Lahko bi rekli, da je filmski svet poenostavljen, a bi s tem delali krivico filmu, ki ne pada v klišeje in pasti večjih filmov iz preteklosti. Njegovi omaži na Monthy Python in Sveti gral, Indiana Jones, Jumanji, Gospodar prstanov in druge bodo za filmske poznavalce očitni, a je vanje vloženo veliko skrbi in nege, da izpadejo sveže in pristno. Prav duhovito izogibanje tem klišejem je tisto, kar film uspešno postavi stopničko ali dve višje. Težko je našteti več kot en primer, ko se nekaj mora zgoditi zavoljo zgodbe, a ob toliko uspehih, smo pripravljeni pogledati skozi prste, kajne?

Fantazijski svet je videti kot da bitja v njem živijo že mnogo let. Proračun filma sicer ni gromozanski, a iz njega je povlečeno vse, kar se je pač dalo. Vizualni učinki so na zadostni ravni, pohvale vredni pa so praktični učinki, ki jih mrgoli in so brez dvoma dodana vrednost celotnemu filmu. Humor, akcija in nekaj pristnih čustvenih trenutkov zadostijo polni filmski izkušnji, ki je v zadnjih letih kar nekoliko manjka. In ko govorimo o humorju je vredno omeniti, da gre za naraven in nikakor ne prisilen na način, ki ga izbirajo določene megalomanske franšize.

Vse to pa je zasluga prisrčne igralske zasedbe, ki ji kraljuje karizmatični Chris Pine. Je igralec, ki vsaki vlogi, četudi še tako povprečni, doprinese svoj čar. Tu so še Michelle Rodriguez, Justice Smith in Sophia Lillis kot člani naše tatvinske ekipe. Z vlogami na zli strani pa sta Daisy Head in Hugh Grant, ki si da duška v vlogi Forga. Kot neuničljivi paladin je tu še lomilec src Regé-Jean Page in z nekaj dodatnimi manjšimi vlogami je enota zaključena. Vse skupaj deluje zabavno in prisrčno, na trenutke polno čustev in akcije. Le kaj več bi si še lahko želeli?

Chris Pine in druščina v filmu Dungeons & Dragons
Chris Pine in druščina v filmu Dungeons & Dragons Foto: on imdb

Dungeons & Dragons: Čast med tatovi je morje zabave

Dungeons & Dragons: Čast med tatovi je najbolj zabaven film leta 2023. Veselijo se lahko oboževalci franšize D&D in tisti, ki so to zaradi tega filma postali. Resda smo šele komaj zajadrali v drugo četrtino leta, a osvojitev prvega mesta oziroma najbolj zabavnega filma je postala nekaj najtežjega v tem filmskem letu.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves | Official Trailer (2023 Movie)

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Dungeons & Dragons: Čast med tatovi
Prejšnji članekKmalu bolniška za menstruacijo tudi v Sloveniji?
Naslednji članekKako povezati uro Huawei Watch GT 3 Pro s katerimkoli telefonom?

Urednik portala Student.si

ocena-filma-dungeons-dragons-cast-med-tatoviDungeons & Dragons je že več desetletij ena od najbolj priljubljenih družabnih iger na svetu. Prvi film istoimenske franšize je naravnost patetičen, iz njega pa sta se rodila še dve nadaljevanji, ki sta zabili že zadnje žeblje v krsto za nekaj let. Šele po...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.