Koliko volilnih upravičencev ima tvoja občina?

Students hands voting in the ballot box Voters on Election Day for the student council and the school board
Foto: arrowsmith2 iz iStock

Slovenija ima 212 oziroma 213 občin, če zraven prištevamo še občino Dobrovnik v Pomurski regiji. V pričakovanju predsedniških in lokalnih volitev, ki so bodo izvedle v nadaljevanju leta, je bil v Uradnem listu RS objavljen Razpis rednih volitev v občinske svete in rednih volitev županov. Kot pri vseh ostalih volitvah, ti razpisi pomagajo pri določanju števila volilnih upravičencev. Koliko volilnih upravičencev je v Sloveniji in koliko volilnih upravičencev ima vsaka občina?

Slovenija v letu 2022 pričakuje še dvoje volitev

V Republiki Sloveniji je v tem trenutku oziroma na dan 5. september, ko je bil dan razpisa volitev, točno 1.685.603 volilnih upravičencev.

Skladno z 8. odstavkom 23. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji je Ministrstvo za notranje zadeve dolžno na dan, ki je določen za začetek volilnih opravil, na svoji spletni strani objaviti število volilnih upravičencev v državi, posamezni volilni enoti in volilnem okraju, ob lokalnih volitvah pa tudi v posamezni lokalni skupnosti.

Katera občina ima največ volilnih upravičencev?

Celoten seznam volilnih upravičencev po občinah, manjšinah in skupnostih, si lahko ogledaš na spletni strani Število volilnih upravičencev za redne volitve.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDivji bizon se vrača po več kot tisoč letih
Naslednji članekHuawei je predstavil najzmogljivejši paradni pametni telefon serije Mate 50!

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.