Divji bizon se vrača po več kot tisoč letih

Evropski bizon
Evropski bizon. Foto: Kent Wildlife Trust

Divji bizoni so se po več kot tisoč letih vrnili v Združeno kraljestvo. V začetku junija so se tam skotili trije mladiči divjega bizona. Evropski bizoni so največje kopenske živali na celini. Samci lahko tehtajo tudi po eno tono. V naravi so izumrli že pred stoletjem, vendar se vrsta obnavlja po vsej Evropi z načrtnim naseljevanjem. Vseh 7000 bizonov, ki živijo v Evropi, je potomcev le 12 živali iz živalskih vrtov. Vrsta je še vedno uvrščena med skoraj ogrožene.

Bizoni so se vrnili na Otok, kar je velik trenutek za planet

Velika Britanija je ena od držav na svetu, kjer je narava najbolj osiromašena. Projekt Wilder Blean so začeli s ciljem, da živali s svojim vedenjem spremenijo gost borov gozd v živahen gozd.

Bizoni so znani kot »inženirji ekosistema«. Ker jedo lubje, se posledično posušijo nekatera drevesa, kar svetlobi omogoča, da pronica do gozdnih tal, valjanje bizonov po tleh pa naj bi prispevalo k več odprtim površinam. Vse to naj bi omogočilo razvoj novih rastlin, žuželk, kuščarjev, ptic in netopirjev. Poleg tega bizoni s svojim premikanjem nehote nabirajo semena, ki jih nato na svoji poti tudi raznašajo.

Vrnitev bizonov je del obnove ekosistemov

Izvršni direktor organizacije Kent Wildlife Trust Evan Bowen-Jones pravi, da je obnova naravno delujočih ekosistemov učinkovito in poceni orodje za reševanje podnebne krize.

Oskrbniki pričakujejo, da se bodo bizoni razmnoževali in da bodo samice letno skotile enega mladiča. V prihodnosti želijo zagotoviti bizone tudi za druge lokacije v Združenem kraljestvu in izmenjavati živali po Evropi.

KENT WILDLIFE TRUST: BISON RELEASE

VIRWild bison return to UK for first time in thousands of years
Prejšnji članekŽan Mahnič poziva Luko Mesca naj se testira na droge
Naslednji članekKoliko volilnih upravičencev ima tvoja občina?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.