Krvavi spopadi se nadaljujejo: Kaj pomeni izraelska zastava na pročelju naše vlade?

Pred nekaj tedni se je ponovno huje vnel spor med Palestinci in Izraelom. Vsak dan terja nove smrtne žrtve, predvsem med Palestinci. O sporu razpravljajo države sveta, slovenska vlada pa je stališče izrazila z obešeno izraelsko zastavo. Za kaj pravzaprav gre?

Spor med Palestinci in Izraelom

Spopadi in nasilje so med Izraelci in Palestinci prisotni že veliko let. Dve območji v Izraelu, Gaza in Zahodni breg, vodijo Palestinci. Mnogi Palestinci trdijo, da so lastniki tega območja in si želijo, da bi bilo priznano kot njihova država.

Izrael okupira Gazo od leta 1967. Nadzira njene meje, zračni prostor in ozemeljske vode. Skupaj z Egiptom ima prebivalce Gaze pod blokado že od leta 2007.zemljevid Izraela

Ne le, da Palestincem ne priznajo države, slednji v Izraelu težko živijo. Živijo na omejenih območjih in na njihova območja se naseljujejo judovski priseljenci (Palestinci so po večini muslimani). V določenih primerih se morajo Palestinci celo izseliti iz svojih domov.

Pred nekaj tedni so morale nekatere palestinske družine zapustiti svoje domove v Al Aksi, eni izmed sosesk Jeruzalema, ker so se želele judovske družine preseliti v njihove hiše.

Palestinci so zato protestirali proti izseljevanju, pri čemer je bilo v nasilju med izraelsko policijo in Palestinci poškodovanih več kot 300 ljudi.

Začeli so se spopadi

izstrel rakete
Izstrel raket v Gazi l Foto: Reuters, Ibraheem Abu Mustafa

Pred dobrim tednom so se tako začeli nasilni spopadi. V odgovor na nasilje v Jeruzalemu je Hamas (palestinsko uporniško islamistično gibanje) Izraelu postavil ultimat: če se ne umakne z območja, bodo stopnjevali nasilje.

Hamas je iz Gaze izstrelil rakete v Izrael, kjer je bilo ubitih več ljudi.

Izraelska vojska je zato udarila nazaj in napadla pomembne stavbe v Gazi. Z letali so porušili več stolpnic. A zadeli so tudi tudi stavbe običajnih prebivalcev.

Napadi se stopnjujejo, vsak dan štejejo nova človeška življenja.

Več sto mrtvih, v Izraelu le deset

V Gazi je umrlo že okoli 200 ljudi, med njimi več kot 50 otrok. Ranjenih je bilo več kot 1000 Palestincev.

Izstrelki iz Izraela
Izstrelki iz Izraela l Foto: Reuters, Amir Cohen

V Izraelu pa je umrlo 10 ljudi, med njimi dva otroka.

Vsak dan lahko slišimo, da je Izrael še okrepil bombardiranje Gaze. Njihova vojska napada tako po zraku kot s topovi na kopnem. Tudi palestinska gibanja nadaljujejo izstreljevanje raket na območje Izraela.

»Najhuje je v Gazi, ki jo Izrael obstreljuje z zemlje in iz zraka. Ljudje se umikajo v središče te palestinske enklave. Poročila iz Gaze s tamkajšnjega z zdravstvenega ministrstva so, da so med ubitimi cele družine,« je za Radio Slovenija poročala RTV-jeva dopisnica Karmen Švegl.

Medsebojno obtoževanje

Moki hodi mimo porušenih stavb
Gaza l Foto: Reuters, Suhaib Salem

Izraelski veleposlanik Gilad Erdan je na izrednem zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN) izjavil, da je za nasilje odgovoren Hamas. In da Hamas cilja civiliste, medtem ko Izrael teroriste.

Hamas pa trdi, da so njihovi napadi na Izrael odgovor na vdor izraelskih varnostnih sil na območje mošeje Al Aksa v Jeruzalemu in to sredi napetosti zaradi izseljevanja palestinskih družin. Palestinski zunanji minister Rijad Al Maliki je Izrael obtožil politike apartheida in vojnih zločinov.

Dogajanje spremlja svetovna politika

Palestinci, ki zapuščajo svoje domove v Gazi, v ospredju mati z otrokom v naročju
Palestinci, ki zapuščajo svoje domove v Gazi l Foto: Reuters

Svetovni politiki si želijo mirovnega dialoga med Palestinci in Izraelci. »Ta nesmiseln krog prelivanja krvi, nasilja in uničevanja se mora nemudoma ustaviti,« je dejal generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Evropska unija (EU) je pozvala, naj se nasilje takoj ustavi. O tem bodo izredni videokonferenci danes razpravljali zunanji ministri članic Evropske unije.

V ZDA, zaveznici Izraela, si želijo konflikte končati po diplomatski poti. Administracija predsednika Joeja Bidna si prizadeva za vzpostavitev miru v Gazi, a trdi, da ima Izrael pravico do samoobrambe.

Medtem slovenska vlada izobesila Izraelsko zastavo

Ponovimo: ranjenih več kot 1000 Palestincev, okoli 200 mrtvih, med temi več kot 50 otrok, Palestinci prisiljeni zapuščati svoje domove, da se vanje naselijo judovski priseljenci. Spor, ki med Palestinci in Izraelom traja že vrsto let in ki pri katerem v vsem tem času svetovne velesile niso uspešno posredovale.

na pročelju vlade izaleska, nato še slovenska zastava in zastava EU
Foto: Borut Živulovič (Bobo)

Slovenska vlada pa je v petek v znak solidarnosti z Izraelom na svoje poslopje poleg slovenske in evropske zastave izobesila tudi izraelsko. Zapisali so: »Obsojamo teroristične napade in stojimo ob strani Izraelu.«

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je ob tem dejal da ni naklonjen navijaškemu izobešanju zastav. »Slovenija bi morala v oboroženih konfliktih zasledovati nevtralno držo in podpirati iniciative za pogajanja in doseganje miru

Medtem, ko spor vsak dan terja nove smrtne žrtve in skušajo mnogi svetovni voditelji najti pot do miru, je slovenska vlada očitno odločila slovensko stališče.

Izraelsko zastavo so izobesili tudi v Avstriji in na Češkem.

gruča ljudi, ljudje nosijo truplo na protestih ubitega Palestinca
Nosijo truplo na protestih ubitega Palestinca na Zahodnem bregu l Foto: Reuters, Mussa Qawasma
Prejšnji članekPolicija izvaja poostren nadzor nad kolesarji
Naslednji članekAli poznaš Zvezo Sonček?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.