Policija izvaja poostren nadzor nad kolesarji

Agencija za varnost prometa in policija bosta v tem mesecu pozornost usmerjali v opozarjanje na večjo varnost kolesarjev v prometu. Med 17. in 30. majem 2021 bo tako potekala nacionalna preventivna akcija, v kateri bo policija izvajala poostren nadzor nad kršitvami kolesarjev in preverjala druga ravnanja udeležencev do kolesarjev.

Poskrbi za varnost na kolesu

Kolesarji lahko za svojo varnost največ poskrbijo sami. Pomembno je, da vozijo po kolesarski stezi oziroma po desni strani ceste v smeri vožnje, če steze ni. Pri zavijanju v križiščih morajo pokazati smer, v katero želijo zaviti, in se pravilno razvrstiti. Ponoči in v mraku se zahteva uporaba luči in odsevnih teles, med samim kolesarjenjem pa je prepovedana uporaba mobilnega telefona.

Pred kolesarjenjem, še posebej pred sezono, je treba preveriti tehnično brezhibnost kolesa. Kolo mora imeti brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro, belo luč spredaj za osvetljevanje ceste ter rdečo luč zadaj, odsevnike na pedalih ali na boku, zvonec, ustrezno napolnjene pnevmatike, primerno nastavljeno višino krmila in sedeža.

Ne pozabimo niti na kolesarsko čelado, ki zmanjšuje težo posledic in poškodb glave za od 40 do 70 odstotkov. Do 18. leta je čelada obvezna, uporaba pa se priporoča za vse kolesarje. Mora biti ustrezne velikosti, da je dovolj trdno nameščena na glavi, tako da sega sprednji rob dva prsta nad obrvmi in da so trakovi na čeladi zapeti ter zategnjeni.

Kolesa ne vozi pod vplivom alkohola!

Po podatkih policije so v prvih štirih mesecih letos kolesarji bili udeleženi v 247 prometnih nesrečah, 145 so jih povzročili sami, najpogostejši razlog pa je bila neprilagojena hitrost. V letošnjem letu policija smrtnih žrtev med kolesarji ne beleži, v zadnjih petih letih pa delež umrlih kolesarjev znaša deset odstotkov. Še posebej zaskrbljujoča pa je visoka povprečna stopnja izmerjene alkoholiziranosti, ki pri kolesarjih letos znaša 1,61 promila.

V petek pa bomo videli, če bo ta akcija vplivala na kolesarske proteste in če je z njimi kakorkoli povezana.

Prejšnji članekPrihaja zaklepanje telefonov z nasmehom
Naslednji članekKrvavi spopadi se nadaljujejo: Kaj pomeni izraelska zastava na pročelju naše vlade?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.