Prihaja zaklepanje telefonov z nasmehom

Novost v varnostni tehnologiji prepoznavanja obrazov je dvodelni princip, ki preverja obrazne poteze in specifičen gib.

Klasične ključavnice izginjajo in dajejo prostor elektronskim. Tistim, ki delujejo na kartice, zapestnice, prstne odtise ali prepoznavanje obraza. Te elektronske ključavnice imajo veliko prednosti pred klasičnimi tako v smislu preprostosti kot tudi varnosti. Ne potrebujemo več šopa ključev in tudi zlikovci takih ključavnic ne morejo odpreti na tradicionalne načine. Hkrati pa imajo tudi elektronske ključavnice nekaj šibkosti, ki jih hočejo inovatorji odpraviti.

Zaklepanje s prepoznavo obraza ali skeniranjem očesne zenice velja za najvarnejši in najpreprostejši način za uporabnika. Vendar kriminalci, ki so vedno v koraku s svojimi ovirami, najdejo poti okoli takih ključavnic. Sistem pretentajo tako, da nezavestnega lastnika postavijo pred kamero, ki še vedno prepozna pravilne obrazne poteze in odkleni sef, telefon, centralni računalnik. Obstajajo tudi primeri, ko so uporabili slike z družbenih omrežij.

Novi princip pa temelji na dveh komponentah. Prva je klasična prepoznava obraza, druga pa prepoznava določenega giba. Raziskovalci so sistem poimenovali C2FIV (Concurrent Two-Factor Identity Verification). Deluje tako, da oseba posname kratek posnetek, (1 ali 2 sekundi) v katerem se nasmehne, pomežikne, dvigne obrvi, izgovori skrivno frazo (beleži se unikaten premik ustnic), kar si naprava zapomni in v prihodnosti primerja novi input s tem posnetkom. Če je podobnost dovolj velika, se vrata odpro.

Že samo prepoznava obraza zagotavlja veliko varnost, saj je vsak obraz unikaten (izvzemši enojajčne dvojčke) in kombinacij obraznih potez je tako neskončno. Dodaten gib pa spravi v pogon še nekaj od naših 42 obraznih mišic, ki unikatnost in varnost še nekajkrat zvišajo. Ta metoda kriminalcem tudi onemogoči uporabo statičnega materiala, kot so nezavestni obrazi ali slike.

Najboljša stvar pri vsem tem pa je, kot je povedal vodja raziskave profesor D. J. Lee,: »da smo večkratno povečali varnost, brez da bi uporabnik moral vložiti več dela.« Zapleteni sistemi za zaklepanje, kot je recimo način dveh ljudi, ki morata ob istem času obrniti vsak svoj ključ, so sicer varni, ne pa tudi priročni. Napredek v računalniški tehnologiji omogoča nove načine identifikacije in dovoljevanja/preprečevanja dostopa, ki so uporabniku prijaznejši in primerni za splošno publiko, ne le vladna jedrska zaklonišča.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekPrihaja ponatis Gospodarja prstanov, Hobita in Silmarilliona
Naslednji članekPolicija izvaja poostren nadzor nad kolesarji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.