Prihaja ponatis Gospodarja prstanov, Hobita in Silmarilliona

Fantasy halfling man standing under a round archway in the hallway of his house. 3D illustration.
Foto: IanGoodPhotography iz iStock

Mladinska knjiga je na svojem Facebook profilu objavila novico, ki je razveselila oboževalce del J.R.R. Tolkiena. Oznanili so, da prihaja ponatis njegovih najbolj priljubljenih del. Ponovno bodo police napolnili vsi trije deli Gospodar prstanov, Hobit in Sillmarilion. V novem prevodu bodo v tem in naslednjih letih ponovno na voljo nove izdaje Tolkienovih del, ki so v zadnjih letih na tržišču dosegale vrtoglave vrednosti.

Ponatis Hobita, Gospodarja prstanov in Silmarilliona

Mladinska knjiga je na svojih profilih na družbenih omrežjih razveselila svoje sledilce. Z objavo so sporočili, da bodo luč sveta ugledali novi prevodi del enega največjih avtorjev vseh časov, J.R.R. Tolkiena.

»Svet se deli na tiste, ki so že prebrali Hobita in Gospodarja prstanov, in tiste, ki bodo to šele storili.«

»S ponosom sporočamo, da pripravljamo novo izdajo kompletnih klasičnih del J. R. R. Tolkiena. Letos jeseni bo tako ponovno izšel roman Hobit v pregledanem prevodu Dušana Ogrizka, v novih prevodih Sergeja Hvale pa bo jeseni leta 2023 izšla celotna trilogija Gospodar prstanov, leto zatem pa še roman Silmarillion. Sergej Hvala, sicer uveljavljeni prevajalec fantazijske književnosti in odličen poznavalec Tolkienovega sveta, bo ob upoštevanju izrazoslovja iz priljubljenega prevoda Hobita poskrbel, da bo celoten niz knjig iz Srednjega sveta naposled tudi v slovenščini dobil enotno jezikovno podobo. O tem velikem založniškem dogodku, izidu novega prevoda Gospodarja prstanov, ki ga bodo nedvomno z velikim zanimanjem pričakovali tudi tisti, ki so že prebrali katerega od obeh dosedanjih prevodov, vas bomo sproti obveščali.«

Datumi izidov

  • Hobit – jeseni 2021
  • Gospodar prstanov – jeseni 2023
  • Silmarillion – jeseni 2024

Novi prevodi Sergeja Hvale, ki si to šteje v čast

»Zelo sem vznemirjen in počaščen, da sem bil izbran za prevajalca, se pa zavedam, za kako velik zalogaj gre. Nenazadnje imam na polici ogromno enciklopedij o Tolkienu in vem, koliko njegova dela pomenijo oboževalcem.  Besedil se zato raje lotevam počasneje, a na ‘ziher’. Brez panike in predvsem brez naglice. Veliko stvari je treba preverjati skozi različne vire, tudi navodila prevajalcem, kaj upoštevati oziroma prevajati in kaj ne. Če bi moral strniti občutke ob celotnem projektu, bi dejal, da je prvem mestu globok občutek časti,« je povedal Sergej Hvala in dodal, kako pomembno bo prevajanje Tolkienovih del: »Šlo bo za posodobljen prevod, saj se bom naslonil tudi na veliko enciklopedij, ki so izšle na temo zgodbe, kot tudi na knjige, ki so posvečene pravilnemu prevajanju Tolkienovega opusa v druge jezike.«

Novica za vse oboževalce

Po tem, ko so pred dvemi meseci napovedali izid celotne serije Harry Potter, je Mladinska knjiga polepšala dan še oboževalcem Srednjega sveta. Knjige iz obeh franšiz so namreč v zadnjih letih na »črnem trgu« dosegalo vrtoglave cene, ki si jih je lahko privoščil le malokdo. Če bi ugibali glede cene, se bo ta vrtela nekje okoli tridesetih evrov. Tudi več sto evrov pa so bile izklicne cene Tolkienovih del, ki so v raznih Facebook skupinah doživele tudi licitacije. Tega bo zdaj konec oziroma bo cena padla na neko normalno raven.

Ne vemo pa še, če bodo prevod in tisk doživela tudi druga dela izjemno priljubljenega avtorja. Slovenija je tako že dolgo brez prevoda knjig Beren and Luthien, The Fall of Gondolin ter Unfinished Tales. Prav tako ni informacij o ponatisu knjige Hurinova otroka. Vseeno pa je dejstvo, da lahko končno rečemo … končno.

Ponatisi ob pravem času

Ponatisi so tako prišli ob pravem času, saj bo luč sveta konec tega leta ugledala tudi nova serija, ki jo ustvarja studio Amazon. Več o seriji si lahko prebereš v našem članku o seriji Gospodar prstanov. Zalagamo vas z vsemi informacijami o eni izmed najbolj pričakovanih serij vseh časov, vsekakor pa najdražji, saj so le za prvo sezono namenili kar 500 milijonov dolarjev.

 

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekJe vroče v najemu? Razmislite o nakupu klimatske naprave!
Naslednji članekPrihaja zaklepanje telefonov z nasmehom

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.