Plac avtonomna cona, Luka Mesec poziva k ustavitvi pregona uporabnikov PLAC-a

Minister Luka Mesec na novinarski konferenci
Minister Luka Mesec na novinarski konferenci Foto: on gov

Participativna ljubljanska avtonomna cona oziroma PLAC je že vse od svojega obstoja na udaru nasprotnikov. Zadnji velik udar je tožba DUTB (Družba za upravljanje terjatev), ki je le nekaj dni pred tem izrazila pripravljenost na pogovor. Zdaj odgovarja tudi stranka Levica, ki je čvrsto na strani PLAC-a.

Javni poziv k zaustavitvi pregona uporabnikov PLAC

»V Levici smo mnenja, da takšna poteza nikakor ni v duhu pripravljenosti na pogovor, ki je bila izražena s strani DUTB po prvotni odpovedi nadzora dne 17. novembra 2022,« so bili jasni v svojem zapisu na spletni strani Levice.

»Vaša poteza je toliko bolj vprašljiva, saj so se med prejemniki tožbenega zahtevka po navedbah PLAC-a znašli ne zgolj skvoterji, ki so zasedli prostor, ampak tudi navadni obiskovalci, ljudje, ki so prišli izrazit podporo, in celo novinarji, ki so navsezadnje zgolj opravljali svoje delo in imajo dolžnost javnost obveščati o razvoju dogodkov,« so jasno povedali.

V imenu stranke Levica je poziv spisal kar Luka Mesec. Koordinator Levice je zaključil: »Naš poziv je, skratka, da odstopite od tožbenih zahtevkov, ki so bili vloženi, še preden se je zgodil kakršenkoli stvarni dialog med vašo upravo, uporabniki prostora in vlado, katere član sem. Menimo, da se ni mogoče pogovarjati v dobri veri, če ena izmed vpletenih strani zvija roke drugi s pravdnimi postopki. Verjamemo, da bo mogoče najti pot do rešitve, ki bo zadovoljiva za vse vpletene strani.«

Celoten zapis Luke Mesca si lahko prebereš na spletni strani Levice s podnaslovom Javni poziv k zaustavitvi pregona uporabnikov PLAC.

PLAC - Participativna Ljubljanska Avtonomna Cona
PLAC – Participativna Ljubljanska Avtonomna Cona Foto: PLAC on PLAC

PLAC o PLAC-u – Plac avtonomna cona

»Od vlade pričakujemo uporabo vseh razpoložljivih sredstev, ki jih nedvomno ima v rokah, da prepreči izvajanje pritiskov na PLAC. Pričakujemo umik tožbe in podpis dogovora proti izvajanju takšnih in podobnih oblik pritiskov nad prostorom, ki obstaja v javno dobro. Vedno smo bili pripravljeni na dialog in pogovor, vendar ne v situaciji, ko državna institucija drži 46 posameznikov, od tega mnoge mladoletne, za talce,« je zaključek zapisa, ki ga lahko najdemo na FB profil PLAC-a.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekJoker Out na Evrovizijo 2023! Kakšne so možnosti za zmago?
Naslednji članekLegendarni kiosk mladosti se vrača

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.