Joker Out na Evrovizijo 2023! Kakšne so možnosti za zmago?

Joker Out na Evrovizijo
Foto: Primoz Lukezic

Nepričakovano je že danes postalo znano, kdo bo slovenski predstavnik na že 67. Tekmovanju za pesem Evrovizije, ki bo prihodnje leto gostovala v Liverpoolu. Tekmovanje bi tradicionalno morala organizirati zmagovalka Ukrajina, po zaslugi Kalush Orchestra, vendar so ga zaradi vojne prestavili v drugouvrščeno Združeno kraljestvo.

Slovenijo bodo na Evroviziji maja prihodnje leto zastopali člani zasedbe Joker Out. Slovenska senzacija je bila izbrana na internem izboru, kot pravijo organizatorji RTV Slovenija, pa glede na priljubljenost skupine, izbira ni bila težka.

Skladbe sicer še nimajo posnete, a bo gotovo v slovenščini, premierno pa jo bodo predstavili 4. februarja.

Interni izbor, ki pomeni, da EMA ne bo potekala

RTV Slovenija se je odločila za malo drugačen pristop k izboru izvajalcev, ki nas bodo zastopali na Evroviziji. Prednost je dala uspešnim, preverjenim in kakovostnim glasbenim izvajalcem in na internem izboru izbrala najbolj vročo domačo zasedbo ta hip – Joker Out. Fantje so že začeli pripravljati pesem za Emo, ko je prišla ponudba, da jo preskočijo in se podajo naravnost v Liverpool. Seveda je niso mogli zavrniti.

Že zdaj imajo izbrano skladbo, nimajo pa še besedila. So se pa odločili, da bo ta gotovo v slovenskem jeziku, v katerem se najboljše izražajo, zdi se jim tudi najbolj primerna forma za predstavitev Slovenije.

»Vsi v bandu smo veliki oboževalci Pesmi Evrovizije, zato imamo že nekaj časa željo tam nastopati, a čakali smo na pravi trenutek. Čeprav smo mladi, nam je hiter razvoj naše kariere prinesel veliko izkušenj in zagona za ustvarjanje, zato smo pripravljeni na ta izziv. Kar se tiče sloga, Evrosong že dolgo ni žanrsko opredeljen ali omejen. Ostajamo zvesti sebi in zvoku skupine Joker Out. Ne glede na to, kje in kdaj nastopamo,« so povedali člani zasedbe.

Skupina se je že pred časom odločila, da bo poskusila prodreti tudi na tuje trge, poleti so navdušili na srbskem festivalu Exit, evrovizijsko občinstvo pa bo še ena dodatna odskočna deska za mlado in talentirano skupino.

Skupina Joker Out.
Čeprav so rockovska zasedba, ne želijo, da jih primerjajo z evrovizijskimi zmagovalci izpred dveh let, zasedbo Måneskin, poudarjajo. »Mi bomo Joker Out – takšni, kot smo tu, bomo tudi tam,« pravi pevec skupine Bojan Cvjetićanin.

Prva misija – Hamburg

Že v soboto se odpravljajo v Hamburg, kjer bodo posneli tako evrovizijsko skladbo kot še nekaj angleških različic že obstoječih pesmi, ustvarjajo tudi album za mednarodno tržišče.

Za studio v Hamburgu so se odločili na predlog producenta Todda Burka iz Los Angelesa, s katerim sodelujejo od drugega albuma Demoni. Kot je pojasnil Cvjetićanin, jim je dal seznam 10 evropskih studiev, ki ustrezajo njegovim standardom, na koncu pa so izbrali Hamburg.

Liverpool prihajamo!

Pesem bo premierno predvajana 4. februarja, dan pozneje pa bo predstavljen tudi videospot. Kakšna bo tema videa, še ni jasno, so pa odločeni, da naredijo dober videospotČe bo slab, bomo pa naredili novega,« doda Cvjetićanin.

Evrovizijska karavana bo tako na začetku maja prihodnje leto zasedla domače mesto Beatlov, Liverpool. Med 37 državami, ki so potrdile udeležbo, je tudi Slovenija. Internega izbora se letos poslužuje tudi 12 drugih držav, med drugim Avstrija, Azerbajdžan, Belgijia, Ciper, Grčija, Nizozemska, Švica in Velika Britanija.

JOKER OUT - SLOVENIA - EUROVISION SONG CONTEST 2023

Prejšnji članekPrihaja vizualna izkušnja z Davidom Attenboroughom
Naslednji članekPlac avtonomna cona, Luka Mesec poziva k ustavitvi pregona uporabnikov PLAC-a

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.