Luka Mesec: »Vrtec v Sloveniji bi moral biti zastonj«

Minister Luka Mesec na novinarski konferenci
Minister Luka Mesec na novinarski konferenci Foto: on gov

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je odzval na problematiko vrtcev oziroma ceno le teh. Kot je pojasnil, je sam mnenja, da bi moral biti vrtec v Sloveniji zastonj. Ob tem pa je poudaril, da bi se moralo za to zgoditi kar nekaj stvari. Kaj je minister Mesec povedal o brezplačnih vrtcih v Sloveniji?

Problem cene vrtcev v Sloveniji

»Če vprašate mene osebno, se strinjam s tem, da bi moral biti vrtec v Sloveniji zastonj. Toda pred tem moramo pogledati številke,« je povedal minister in koordinator stranke Levica. »Stroški vrtcev pri nas so 534 milijonov evrov. Starši plačajo 209 milijonov evrov, iz javnih sredstev pa gre 335 milijonov evrov. 60 odstotkov cen vrtcev torej že plačujejo občine in država. Če bi želeli, da vrtci postanejo popolnoma zastonj, bi morali najti dodatnih 209 milijonov evrov, ki jih trenutno žal nimamo. Je pa to možna iztočnica pri snovanju prihodnje davčne reforme in prihodnjih proračunov. Odločiti bi se torej morali, kdo bo teh 209 milijonov evrov plačal,« je dodal.

Reševanje problematike cen vrtcev

Za reševanje problematike cen vrtcev je napovedal nekaj ukrepov:

  • S februarjem se skladno s stopnjo inflacije povečujejo meje dohodkov za ugotavljanje upravičenosti do različnih socialnih transferjev, kar pomeni, da bodo subvencije vrtcev, ki jih starši dobivajo lažje dostopne in višje, in sicer od prve naslednje odločbe dalje.
  • S 1. marcem se bodo uskladili otroški dodatki. Kar pomeni, da bodo višji za cca 10 odstotkov.
  • Skozi davčno reformo se bo preverjal tudi sistem otroških dodatkov in olajšav.

Svojo izjavo o problematiko je sklenil z besedami o trudu: »Na kratek rok bomo naredili vse kar se da skozi socialne transferje. Do uresničitve ideje zastonj vrtca, ki je tudi koalicijska zaveza, pa nas loči 200 milijonov, kolikor jih manjka v proračunu, da bi to idejo tudi uresničili.«

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekOcena filma: Vi ljudje (You People)
Naslednji članekOdkrili največjega Megaraptorja v zgodovini

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.