Minister Papič vs. Visokošolski sindikat: »Absolutno demantiranje«

Minister dr. Igor Papič odgovarja na očitke Visokošolskega sindikata
Minister dr. Igor Papič odgovarja na očitke Visokošolskega sindikata

»Z obžalovanjem sprejemam to novico o napovedi nove stavke. Po mojem prepričanju je neupravičena,« je v odzivu za javnost povedal Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič. Odzval se je tudi na navedbe sindikata o dvojnih plačah in avtonomiji univerze, kar naj bi bila njegova ideja. Vse je »absolutno demantiral«, kot se je izrazil sam.

Vleka vrvi med ministrom in visokošolskim sindikatom se tako nadaljuje, vsekakor pa je v letu 2023 (za zdaj) dosegla vrhunec. Kaj se je zgodilo ob napovedi novih stavkovnih dni s strani sindikata?

Minister dr. Igor Papič in Visokošolski sindikat nadaljujeta bitko

»V samem dopisu, ki je objavljen na spletni strani Visokošolskega sindikata, bi mogoče najprej omenil tudi neke trditve, najprej o teh famoznih dvojnih plačah, ki naj bi bile moja ideja,« se je minister dotaknil tudi tematike dvojnih plač, ki so jih omenili pri sindikatu:

Žal se je minister dr. Igor Papič veliko bolj kot za dostojne plače za vse angažiral za dvojne oz. trojne plače, ki jih bo prejemala peščica njegovih kolegov s tržnimi projekti, pri prenovi visokošolske zakonodaje pa lansira ideje o ukinitvi splošnih in neposrednih volitev, odpravi omejitve mandatov in dopušča možnost ukinitve članic univerze oz. fakultet.

»Tako imenovane dvojne plače oziroma posebno nagrajevanje zelo uspešnih raziskovalcev je bilo urejeno z Zakonom o znanstveno raziskovalni in inovacijski dejavnosti konec leta 2021. Ta zakon je bil potrjen v parlamentu. Danes se sklicevati na te vsebine in to odgovornost pripisovati meni, se mi zdi nekonkretno,« se je na navedbe sindikata odzval minister Papič.

Odziv ministra dr. Igorja Papiča na navedbe Visokošolskega sindikata
Odziv ministra dr. Igorja Papiča na navedbe Visokošolskega sindikata Foto: on gov

V svojem zapisu Visokošolski sindikat sprašuje, če si »želimo imeti dekane z dvajsetletnim stažem, ki se bodo dali izvoliti s trgovanjem z glasovi na senatu? Volilne pravice ne damo – niti zaposleni, niti študentje! Po našem trdnem prepričanju je univerza skupnost zaposlenih in študentov, ne pa podjetje, ki se bo upravljalo po korporativnem modelu.«

Lansiranje idej o ukinitvi volitev in odpravi mandatov

V odzivu se je minister odzval tudi na del zapisa sindikata, ki pravi, da je osebno lansiral idejo o ukinitvi splošnih in neposrednih volitev, odpravi omejitve mandatov in o možnosti ukinitve članic univerz. »To so stvari, ki nimajo nikakršne povezave z realnostjo. Ta zgodba izhaja iz tekoče delovne skupine, ki pripravlja popolnoma nov zakon o visokem šolstvu. V tej delovni skupini, kjer je približno 15 do 15 članov, predstavnikov rektorske konference, akademije, gospodarske zbornice so neformalno predstavniki vseh teh inštitucij, tudi študenti so zraven, razpravljali o bodoči organizaciji visokošolskega prostora,« je povedal minister, čigar odstop je v tem letu Visokošolski sindikat že zahteval.

»Bila je izražena ideja o večji avtonomiji univerz s strani rektorjev univerz. To ni nikakršna ideja tega ministrstva, še najmanj moja,« se je obranil očitkov.

»Nihče ni govoril o ukinitvi volitev, nihče ni govoril o ukinjanju rektorskih volitev,« je še dodatno zavrnil očitke sindikatov. »O tem je spregovoril tudi predsednik rektorske konference dr. Majdič,« je dodal.

Odziv ministra dr. Papiča na napoved stavke Visokošolskega sindikata Slovenije

Stavka napovedana za konec maja in junij

Stavko je sindikat že napovedal. »Visokošolski sindikat Slovenije napoveduje nadaljevanje lani začete stavke v visokem šolstvu. Prvi stavkovni dan bo v torek, 30. 5. 2023. Naslednja dva bosta v sredo in četrtek, 13. in 14. 6. 2023. Če bo potrebno, bomo stavko nadaljevali tudi jeseni,« so zapisali v odzivu za javnost.

V našem prispevku 6 stavkovnih zahtev Visokošokolskega sindikata si lahko prebereš več o njihovih zahtevah.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDan, posvečen čebelam: 20. maj je svetovni dan čebel
Naslednji članekZakaj dejstva ne spremenijo našega mišljenja?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.