Ministrica za notranje zadeve: »Politika ne sme nikoli več nadvladati policije«

Dan policije je minil v znamenju pogovorov o vlogi policije v slovenski družbi
Dan policije je minil v znamenju pogovorov o vlogi policije v slovenski družbi Foto: MNZ on gov

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je bila govorka na slavnostnem koncertu Policijskega orkestra na Kongresnem trgu v Ljubljani. Dan policije, ki ga Slovenija praznuje 27. junija, je tudi letos pospremil koncert njihovega orkestra. Poleg ministrice za notranje zadeve je bil slavnostni govorec tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav.

Politika ne sme več nadvladati policije

»Politika je prevečkrat in načrtno teptala stroko, profesionalnost in policijsko znanje. To se ne sme več zgoditi, politika ne sme nikoli več nadvladati policije ali je zlorabiti kot orodje za dosego svojih ozkoglednih ciljev. Zaupanje javnosti bomo gradili postopoma, dan za dnem: z zakonitostjo, strokovnostjo, načelnostjo, humanostjo in solidarnostjo. Vedno pa iskreno do ljudi,« je pojasnila ministrica za notranje zadeve, ki je na tej funkciji nasledila Aleša Hojsa.

V nagovoru je spomnila, da je dan policije spomin na prepričljivo odločnost slovenske milice pri varovanju slovenske države in njenega naroda. Poudarila je, da sta policija in ministrstvo v zadnjem času izgubila precejšen del zaupanja javnosti. »Naše sporočilo državljanom je, da je slovenska policija tu zanje in zaradi njih – policijo vračamo ljudem. Le in samo tu je njeno pravo mesto in nikjer drugje.«

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar
Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar Foto: MNZ on gov

Opravičilo v imenu policije s strani mag. Tatjane Bobnar

»Danes ob dnevu policije je zato prav, da vsem prebivalkam in prebivalcem naše države izrečem svoje iskreno opravičilo za nekatera nedopustna dejanja: uporaba solzivca v vodnem topu in odmetavanje plinskih sredstev brez zakonskih pogojev ni in ne more biti sorazmerna uporaba sile. Tako pritlehno in strahopetno dejanje uperjeno proti ljudem, lastnemu narodu je imelo en in edini namen – ustrahovanje in discipliniranje. To se ne bo več zgodilo – to je moja javna zaveza. Policijsko delo v družbi je najbolj uspešno opravljeno takrat, ko ga odobrava prebivalstvo,« se je ministrica opravičila in zavezala.

To je njena obljuba. Ali se bo obdržala bomo videli v naslednjih štirih oziroma osmih letih, kot si sam obljublja predsednik vlade Robert Golob.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekTikTok uspešnice na zgoščenki
Naslednji članekSmo se motili o Soncu?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.