Smo se motili o Soncu?

sunset, sun, sky
Foto: Alexas_Fotos iz Pixabay

Kot ostale zvezde tudi Sonce sestavljata pretežno vodik in helij. Prvi je gorivo fuzijskih procesov v Soncu, drugi pa njihov produkt. V Soncu prav tako najdemo kisik, ogljik, dušik in neon. Vprašanje pa je, kakšen je natančen odstotek slednjih.

Dvoje meritev, dvoje rezultatov

Približno dve desetletji znanstveniki že poskušajo rešiti to uganko, saj različne meritve prinesejo različne rezultate in predočijo dejstvo, da nečesa ne vemo. Uporabljata se dve vrsti merjenja. Pri prvi se beleži vibracije, ki izvirajo iz notranjosti Sonca in na podlagi tega se sklepa, kakšna je njegova sestava. Z drugo tehniko astronomi preverjajo, kako atomi na sončevi površini absorbirajo svetlobo različnih barv oz. frekvenc. Obe naj bi dali jasno predstavo, koliko težjih elementov poleg helija in vodika je v Soncu. Pred približno dvajsetimi leti je druga tehnika pokazala, da je v Soncu 26-42 % manj težjih elementov kot je bilo izmerjeno s prvo tehniko.

Tretja pot – beleženje nevtrinov

Pred kratkim pa se je pojavila še tretja pot. Z opazovanjem sončevih nevtrinov, ki nastajajo v jedru zvezde, bi tudi lahko izmerili odstotek kisika, ogljika, dušika in drugih težjih elementov. Pri približno 1 % fuzijskih reakcij v Soncu sodelujejo kisik, ogljik in dušik, vendar se sami ne spremenijo. Torej, več kot je omenjenih elementov, več t. i. CNO (ogljik, dušik, kisik) nevtrinov bi morali zaznati.

Borexino
Zunanjost Borexina. Foto: Borexino Collaboration on wikipedia

V Soncu je več ogljika in dušika kot smo si lahko mislili

Leta 2020 je podzemeljski detektor v Italiji imenovan Borexino prvič zaznal CNO nevtrine. Po dveh letih je Livia Ludhova z Raziskovalnega centra Jülich s svojo ekipo preučila podatke in ugotovila, da je ogljika in dušika v primerjavi z vodikom 0,06 %. Prvič v zgodovini so znanstveniki uporabili nevtrine za ocenjevanje kompozicije zvezde.

Čeprav se 0,06 % sliši malo, je to še vedno več kot se je predvidevalo do zdaj. Celo 70 % več, kot je bilo izmerjeno z beleženjem vibracij v Soncu.

Kritike

Kljub temu, da je to nedvomno ogromen dosežek in več kot očitno korak v pravo smer, se je pojavilo tudi nekaj kritik. Model Sonca, ki so ga uporabili za raziskovanje, je simplističen. Ne upošteva sončevega vrtenja in možnosti, da je v središču Sonca več ogljika, kisika in dušika kot drugod. Potrebnih bo še več raziskav, kljub temu, da je Borexino lani nehal z obratovanjem.

Raziskava močno odmeva v fizikalnih vodah, saj je Sonce zelo pomemben teoretični pripomoček. Po njem namreč znanstveniki sklepajo sestavo drugih zvezd in celotnega vesolja. Tako sprememba nekaterih »malenkosti« lahko prinese pravo znanstveno revolucijo.

VIRScience News
Prejšnji članekMinistrica za notranje zadeve: »Politika ne sme nikoli več nadvladati policije«
Naslednji članek»Mladi naj se uprejo nacionalizmu, ekstremizmu in populizmu, ki jih hočejo utišati«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.