»Mladi naj se uprejo nacionalizmu, ekstremizmu in populizmu, ki jih hočejo utišati«

Generalna sekretarka Sveta Evrope ob otvoritvi tedna Youth Action Week v Strasbourgu
Generalna sekretarka Sveta Evrope ob otvoritvi tedna Youth Action Week v Strasbourgu Foto: on coe.int

Danes se je v Strasbourgu začel teden namenjen mladim v demokraciji. Youth Action Week oznanja tudi 50. obletnico podmladka Sveta Evrope, ki gosti več kot 450 udeležencev iz članic Evropske unije in širše. Teden bo minil v znamenju pogovorov in delavnic o vpetosti mladih v demokraciji in o pomenu človekovih pravic. Ob otvoritvi je udeležence nagovorila tudi generalna sekretarka Sveta Evrope, uvodu pa so sledila tudi mnenja in vprašanja udeleženih.

Strasbourg gosti mlade, ki so prihodnost demokracije

Generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić je nagovorila mlade ob otvoritvi pomembnega tedna v Strasbourgu. »Teden bo pripomogel k nastanku idej in primerov, ki bodo vir navdiha, tako za Svet Evrope kot vse države našega kontinenta,« je povedala generalna sekretarka iz naše južne sosede Hrvaške. Pojasnila je, da bodo nasveti in ideje mladih slišane, saj bodo prispele v času, ko se v naše dežele vračata populizem in nacionalizem. Kot je pojasnila, se morajo mladi upreti nacionalizmu, ekstremizmu in populizmu, ki jih želijo utišati.

»Demokracija Tukaj, Demokracija Zdaj« je slogan mladinske kampanje, ki bo mladim v enem tednu ponudila oder za pogovore. Pravica do volitev, diskriminacija, enakost spolov, vloga izobraževanja, gradnja demokracije, nevarnost sovražnega govora, manjšine, digitalno državljanstvo in mir. To so le nekatere izmed tematik, ki bodo prisotne na dogodku Youth Action Week.

Youth Action Week potek v znamenju demokracije, svobode govora, sovražnega govora in vpletenosti mladih
Youth Action Week potek v znamenju demokracije, svobode govora, sovražnega govora in vpletenosti mladih

Demokracija za mlade v Strasborugu z jasnim ciljem

Mlade so poleg generalne sekretarke Marije Pejčinović Burić nagovorili tudi ambasador Breifne O’Reilly, predsednik Advisory Council of Youth Spyros Papadatos, županja Strasbourga Jeanne Barseghian in francoski esejist in novinar Maxime Lledo.

»Ker je demokracija temelj na katerem so zgrajene države članice,« je o izbiri tematike dogodka povedal Spyros Papadatos. Na vprašanje o tem, zakaj so prav mladi izbrani za revitalizacijo mladine, je O’Reilly povedal: »Mladi so rešitev za nazadovanje demokracije, ki se je pojavila.« K temu je dodal še esejist, novinar in avtor Lledo, ki je pojasnil, da smo generacija, ki je zelo politično vpletena in bo ponudila rešitve, ki se tičejo nje same.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSmo se motili o Soncu?
Naslednji članekTo je prvi tablični računalnik Huawei z zaslonom na e-črnilo

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.