Najmlajši poslanec grobo o RTV zakonu: »Je*eno več je tistih, ki znajo delat«

Lenart Žavbi v DZ ni zbiral besed pri noveli Zakona o RTV
Lenart Žavbi v DZ ni zbiral besed pri noveli Zakona o RTV

Državni zbor je v četrtek sprejel novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija. Za predlagano novelo, ki je bila obravnavana po nujnem postopku, je glasovalo 53 poslancev, proti pa jih je bilo 26. Prisotnih je bilo 79 poslancev. S tem želi vlada umakniti politiko iz javnega zavoda. Je pa prah dvignil najmlajši poslanec v državnem zboru, poslanec Gibanja Svoboda, Lenart Žavbi.

Vladna novela zakona o RTV Slovenija

Vlada želi spremeniti zdajšnji način upravljanja in vodenja zavoda RTV tako, da se politika umakne iz zavoda, da se nemogoči politično podrejanje in vmešavanje v kadrovske in uredniške odločitve in da se zavod vrne javnosti in zaposlenim. Novela namesto zdajšnjega 29-članskega programskega sveta in 11-članskega nadzornega sveta zavoda uvaja enotni svet s 17 člani. Med njimi ne bo nobenega imenoval državni zbor.

Zaposleni bodo iz svojih vrst izbrali šest članov, preostalih 11 članov pa bodo na podlagi izvedenih javnih pozivov imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednik države na podlagi javnega poziva registriranim verskim skupnostim, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, nacionalni svet za kulturo, Olimpijski komite Slovenije, informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, varuh človekovih pravic in nacionalni svet invalidskih organizacij.

Brez vroče debate ni šlo

Koalicijske stranke so predstavile prednosti predlagane novele. V Gibanju Svoboda so poudarili, da je sprememba nujna. Po njihovih besedah je programski svet postal podaljšek SDS. Slednja stranka se njihovim besedam posmehuje, češ, da politika ne more nečesa depolitizirati.

Poslanec Gibanja Svobode, Lenart Žavbi, je v svojem času govora postregel z zelo sproščenim besednjakom.

SD je izpostavil, da je čas, da se zaustavita ukinjanje oddaj in cenzura ter da javnost dobi verodostojne informacije. RTV Slovenija po njihovih besedah ni naša ali vaša in zato ni dopustno, da bi si jo katera koli politika hotela podrediti.

V Levici pri tem pravijo, da talci niso le zaposleni, ampak vso prebivalstvo, ki ima zaradi ugrabitve RTV Slovenije največjo škodo.

V SDS so bili kritični, ker predlog izključuje državni zbor pri imenovanju članov v svet zavoda. Toda državni zbor po njihovih besedah predstavlja ljudstvo, saj je izvoljen na volitvah. S predlagano novelo bomo dobili državno RTV Slovenija, so prepričani.

NSi je mnenja, da obravnava predloga po nujnem postopku ni upravičena, saj v Sloveniji ni izrednih razmer. Predlog po njihovih navedbah obglavlja RTVS in ga spreminja v politični organ.

Branko Grims, poslanec SDS, je ocenil, da želi koalicija utišati resnico. Meni, da je zaradi tega predlog obravnavan po nujnem postopku. »Želite izriniti vsako drugačno mnenje in spremeniti RTV Slovenija v ultra levičarsko trobilo,« je dejal.

Prejšnji članekEvropski parlament spremenil pravila za digitalne platforme
Naslednji članekCiper odprl prvi podvodni arheološki park

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.