Evropski parlament spremenil pravila za digitalne platforme

social media, faces, photo album
Foto: geralt iz Pixabay

Evropski parlament je potrdil nova pravila za digitalne platforme. Namen Akta o digitalnih storitvah (DSA) in Akta o digitalnih trgih (DMA) je postaviti nova pravila uporabe interneta, da bo ta varnejši za uporabnike, bolj pošten za podjetja, pravno bolj predvidljiv in z večjo odgovornostjo posredniških platform.

Spremembe pravil za digitalne platforme

Ti dve uredbi povečujeta odgovornost digitalnih platform za storitve in proizvode, s čimer bo izboljšano delovanje internega trga digitalnih storitev, vzpostavljeni enaki konkurenčni pogoji in pravna varnost za manjša podjetja ter zaščitene pravice in interesi vseh evropskih državljanov. Uveljavlja se načelo, kar je nezakonito v realnem svetu, je nezakonito na spletu, ob tem pa je posebna pozornost posvečena zaščiti svobode izražanja.

Sveženj o digitalnih storitvah določa prvi celovit pravilnik za spletne platforme, od katerih smo vsi odvisni v vsakdanjem življenju. Ta nova pravila bodo veljala v celotni EU in bodo ustvarila varnejši in bolj odprt digitalni prostor, ki bo temeljil na spoštovanju temeljnih pravic.

social media, laptop, notebook
Sveženj o digitalnih storitvah določa prvi celovit pravilnik za spletne platforme.
Foto: geralt iz Pixabay

Izjavi podpredsednice Evropske komisije in komisarja za notranji trg

Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica Evropske komisije, je dejala: »Evropski parlament je sprejel prvi ukrep na svetu: strogo in ambiciozno ureditev spletnih platform. Zakon o digitalnih storitvah omogoča zaščito pravic uporabnikov na spletu. Zakon o digitalnih trgih ustvarja poštene in odprte spletne trge. Na primer, nezakonit sovražni govor je mogoče obravnavati tudi na spletu. In izdelki, kupljeni na spletu, morajo biti varni. Velike platforme se bodo morale vzdržati spodbujanja lastnih interesov, deliti svoje podatke z drugimi podjetji, omogočiti več trgovin z aplikacijami. Ker z velikostjo pride tudi odgovornost – kot velika platforma moraš nekatere stvari storiti in nekaterih ne smeš.«

Komisar za notranji trg Thierry Breton je dejal: »Pred desetimi leti se je obrnila stran o bankah, ki so bile prevelike, da bi propadle. Zdaj – z agencijama DSA in DMA – obračamo list o platformah, ki so prevelike, da bi jih bilo treba skrbeti. Končno gradimo enotni digitalni trg, najpomembnejši trg v svobodnem svetu. Za 450 milijonov naših državljanov bodo povsod v EU veljala enaka predvidljiva pravila, ki bodo vsem prinesla varnejši in pravičnejši digitalni prostor.«

social media, people, social networks
»Končno gradimo enotni digitalni trg.«
Foto: geralt iz Pixabay

Kaj sledi novim pravilom za digitalne platforme?

Sprejetje svežnja o digitalnih storitvah v prvi obravnavi v Evropskem parlamentu sledi političnemu dogovoru, ki so ga sozakonodajalci o aktu o digitalnih trgih dosegli 24. marca, o aktu o digitalnih storitvah pa 23. aprila letos. Nova pravila bo za največje spletne platforme, ki delujejo v EU, uveljavljala Komisija za največje spletne platforme, aktivne v EU. Komisija sprejema vse potrebne ukrepe, da bo pripravljena prevzeti to vlogo ob začetku veljavnosti pravil.

Potem ko je Evropski parlament v prvi obravnavi sprejel sveženj o digitalnih storitvah, mora obe besedili zdaj uradno sprejeti še Svet Evropske unije. Po njunem podpisu bosta Zakon o digitalnih storitvah in Zakon o digitalnih trgih objavljena v Uradnem listu. Oba akta bosta začela veljati 20 dni po objavi v Uradnem listu, torej jeseni letos.

hands, smartphone, social media
Oba akta bosta začela veljati jeseni letos.
Foto: geralt iz Pixabay
VIRGOV
Prejšnji članekNa današnji dan: Prvi ženski doktorat v Sloveniji
Naslednji članekNajmlajši poslanec grobo o RTV zakonu: »Je*eno več je tistih, ki znajo delat«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.