Nedopustnost referenduma je skladna z ustavo, pravi Vlada RS

vaccine, coronavirus, medical
Foto: spencerbdavis1 iz Pixabay

Zakon o nalezljivih boleznih že več mesecev razdvaja ljudi in z novo vlado ni nič drugače. Vlada Republike Slovenije je na 15. dopisni seji sprejela mnenje o zahtevi, ki jo je na Ustavno sodišče vložilo Združenje v Gibanju OPS – Osveščeni prebivalci Slovenije. Vlada meni, da je sklep o nedopustnosti referenduma o noveli Zakona o nalezljivih boleznih skladen z ustavo.

Vlada sprejela mnenje, da je zahteva Gibanja OPS o ponovni presoji referenduma glede ZNB neutemeljena

Vlada meni, da je sklep o nedopustnosti referenduma skladen z ustavo, ker zakon, glede katerega je bil sklep o nedopustnosti referenduma sprejet, odpravlja protiustavnost. Hkrati vlada poudarja, da je Ustavni zakon o spremembah 90., 97. in 99. člena Ustave Republike Slovenije (Ustava), med drugim, spremenil 90. člen Ustave, ki od tedaj določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

Državni zbor je v zvezi z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB-D) presojal, ali gre z vidika materialnega kriterija za zakon, ki ga je mogoče uvrstiti v kategorijo zakonov, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost, pri čemer je upošteval ureditev prepovedi zakonodajnega referenduma, ustavnosodno prakso in tudi gradiva iz ustavnorevizijskega postopka za spremembo 90. člena Ustave.

Vlada Ustavnemu sodišču predlaga, naj zahtevo Združenja v Gibanju OPS zavrne kot neutemeljeno.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTako so videti vročinski vali po svetu 
Naslednji članekMinister za zdravje: »Naš cilj je, da virus COVID-19 postane endemičen«

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.