Tako so videti vročinski vali po svetu 

firefighter, fire, flames
Foto: terski iz Pixabay

To poletje smo priča množičnim požarom po Evropi, Severni Afriki, Bližnjem vzhodu in Aziji. Temperature so presegle stare rekorde in spremenile sušna območja v nevarne požarne cone. Pri nas so ognjeni zublji zajeli suhi Kras ter povzročili večdnevni požar, ki je ogrozil več vasi. Gre za največji požar v zgodovini Slovenije.

Vročina ima grozovite posledice po celem svetu

Zemljevid na levi, posnet 13. julija, kaže temperaturo zraka na vzhodni hemisferi. Fotografija kaže atmosferični val, kjer alternirajo tople (rdeče) in hladnejše (modre) cone. Kar odstopa so ogromna območja ekstremne vročine, ki so posledica velikih emisij toplogrednih plinov. Današnje katastrofe in ekstremno vreme, ki jih povzroča, so tako hkrati posledica in vzrok našega življenjskega sloga. Zaradi suše že opažamo dvig cen sadja in zelenjave. Morda bomo morali v prihodnje redefinirati svoj dostop do hrane oziroma začeti smatrati sveže izdelke kot prestižen produkt. 

Države po svetu se spopadajo z ognjenimi zublji

Na Kitajskem so doživeli že tri vročinske vale, ki so poškodovali ceste, saj so visoke temperature dobesedno topile beton. Šanghajski observatorij je zabeležil najvišje temperature od leta 1873; 40,9 stopinj Celzija. 

Še posebno slabo je stanje v Zahodni Evropi, kjer so se temperature dvignile nad 45 stopinj Celzija. Požari so zajeli dele Francije, Španije in Portugalsko, kjer je 31. julija zgorelo več kot 3000 hektarjev zemlje

V Italiji je bila posredna posledica rekordne vročine tragična smrt enajstih hribolazcev, saj se je sprožil plaz v Marmolada ledeniku v Dolomitih. V Tuniziji so požari hudo prizadeli pridelke. Namerili so več kot 48 stopinj Celzija, v Iranu pa 52 v poznem juliju. 

Zemljevid požarov na iberskem polotoku
Zemljevid požarov na iberskem polotoku Foto: on NASA

V Veliki Britaniji so se odločili razglasiti rdeči alarm, saj vremenske napovedi kažejo, da bodo prihajajoče temperature le še višje. Te bodo najverjetneje presegle vse obstoječe rekorde, kar je izjemno zastrašujoče ter nam samo daje misliti, kako hitro lahko izgubimo to, kar se nam je vedno zdelo samoumevno. Kako bodo izgledala naša prihajajoča poletja? Bomo vedno gasili požare ali bo prej izginila vsa naša vegetacija?

»Tako ekstremna vročina ima neposreden vpliv na človeško zdravje, kot tudi druge posledice; kot so požari, ki se trenutno pojavljajo v Evropi in Afriki in ki so se divje širili po Severni Ameriki zadnjih nekaj let,« je povedal Steven Pawson iz Nasinega Goddard Space Flight centra.

Požari v Sloveniji

Tudi v Sloveniji se spopadamo z ognjenimi zublji, saj že več dni gori na Krasu. Kako lahko tudi ti pomagaš gasilcem in prostovoljcem, si lahko prebereš v prispevku Kako pomagati pri požaru na Krasu?

Prejšnji članekZaključen je postopek 1. prijavnega roka za vpis na faks
Naslednji članekNedopustnost referenduma je skladna z ustavo, pravi Vlada RS

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.