Novi Zakon o dohodnini prinaša olajšave za mlade

Close up of a calculator and euro money in a financial analyzing concept
Foto: arsenisspyros iz iStock

Potrjena je bila novela Zakona o dohodnini, ki bo do leta 2025 ustavila postopno zviševanje splošne olajšave. Poleg tega bo odpravila tudi nekatere razbremenitve, mlade pa zanima, če prinaša tudi kaj zanje. Poslanci Svobode, SD-ja in Levice so tako potrdili novelo zakona o dohodnini, ki prinaša tudi olajšave za mlade.

Potrjena novela Zakona o dohodnini

Splošna olajšava se s 1. januarjem leta 2023 ne bo zvišala na 5500 evrov, ampak na 5000 evrov. Nadaljnja postopna zvišanja, ki so bila določena prej in bi do leta 2025 splošno olajšavo dvignila na 7500 evrov pa se odpravljajo.

Dodatna splošna olajšava se po novem priznava zavezancem s skupnim dohodkom do 16 tisoč evrov. V primerjavi z veljavnim zakonom je to 2280 evrov več. Zneski posebne olajšave za vzdrževane družinske člane se bodo v letih 2023 in 2024 zvišali za približno 7,5 odstotka. Davčni razredi ostajajo nespremenjeni, se pa stopnja davka v zadnjem, petem dohodninskem razredu, vrača na 50 odstotkov, kot je veljalo zadnjimi spremembami zakona, sprejetimi pred marcem.

Olajšava za mlade

Novost dohodninske zakonodaje je posebna olajšava za mlade. Ta bo zavezancem do dopolnjenega 29. leta starosti zmanjšala davčno osnovo od dohodka iz delovnega razmerja za 1300 evrov.

Višja obdavčitev dohodka od oddajanje v najem

Delček potrditve novele zakona o dohodnini, ki se posredno navezuje na mlade, je tudi obdavčitev dohodka od oddajanja v najem. Stopnja dohodnine, ki se plačuje od dohodka iz oddajanja premoženja v najem (za letos je določena pri 15 odstotkih), se bo zvišala na 25 odstotkov.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKončno! Znan začetek gradnje NUK 2
Naslednji članekZlati kovanci razkrili dolgo izgubljenega rimskega cesarja

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.