Premier Robert Golob: »Vlade nismo postavljali za krizne situacije«

Premier dr. Robert Golob o ministrski zasedbi vlade
Premier dr. Robert Golob o ministrski zasedbi vlade Foto: on dr. Robert Golob

Slovenska vlada se v zadnjem mesecu ali dveh sooča s kar nekaj težavami na več frontah. Zamujen datum za predstavitev novega ministra za zdravje in afera ministrice za javno upravo sta le vrh ledene gore. Na morebitne spremembe v ministrskih vrstah odgovarja predsednik vlade dr. Robert Golob.

Vlada ni bila postavljena za krizne situacije?

»Ko smo postavili zakon o vladi lani poleti, nismo postavljali vlade za krizne situacije, v kateri smo se na žalost znašli, ampak smo razmišljali, kako bi izkoristili razvojne potenciale,« je povedal premier o številu ministrstev, ki si jih je morala vlada izboriti na referendumu. S tem je delno priznal, da bi bilo v takih časih lažje usklajevati manjše število resorjev: »Danes se kaže, da vlada, ki je bila nastavljena za razvojne potenciale, mogoče v kriznih situacijah res ni najbolj ustrezna oblika. Ampak imamo še dovolj časa, da o tem razmislimo in se po potrebi ustrezno odzovemo.«

V intervjuju za STA je dejal, da za izboljšave ni nikoli prepozno: »Če se bo izkazalo, da so dejansko potrebne (spremembe), jih bodo tudi vpeljali«.

Ministrica za javno upravo ima njegovo zaupanje

Težave z ministrstvi vlade nadaljuje afera ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki se povezuje z visokimi stroški poti v New York. Premier je pojasnil, da ima ministrica še vedno njegovo zaupanje. Kot pravi je z njenimi pojasnili zadovoljen in verjame, da bo v prihodnje odgovorila na vse očitke.

»Srž problema zdaj je, ali je ta razpis nekaj, v kar se bo morala vlada vmešati, ga morda celo razveljaviti, ali pa zaupati ministrici, da je bilo z razpisom vse v redu in ga pripeljati do konca. To bo na tehtnici v bodočih dnevih, tednih in zaenkrat še nimamo končnega odgovora,« je dejal Golob o ministričini vlogi pri razpisu za nevladne organizacije, ki je prav tako na noge dvignil veliko večino javnosti.

Kaj pa ministrstvo za zdravje?

Še vedno se čaka njegov predlog za ministra oziroma ministrico, ki bo nasledil Danijela Bešiča Loredana na čelu zdravstvenega ministrstva.

Med največkrat omenjenimi je Valentina Prevolnik Rupel. Ta je po odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ko je ministrstvo vodil sam premier, delovala kot državna sekretarka na ministrstvu, je tudi članica strateškega sveta za zdravstvo in bo tako lahko takoj ob prevzemu funkcije, če jo bo DZ potrdil, nadaljevala trenutne projekte na ministrstvu.

Urednik portala Student.si

VIRRTV SLO
Prejšnji članekOcena filma: Kreator
Naslednji članekObljube študentom splavale po vodi: Kaj se dogaja?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.