Obljube študentom splavale po vodi: Kaj se dogaja?

Dviga subvencije za študentsko hrano v letu 2023 ne bo
Dviga subvencije za študentsko hrano v letu 2023 ne bo Foto: Irina Starikova iz iStock

»Komu bo treba kakšno pravico vzeti,« je pred meseci dejal predsednik vlade, ko so se zaradi poplav začeli pogovori o spremembi proračuna za naslednji dve leti. In kot bi lahko napovedali, bodo brez nekaterih stvari ostali prav oziroma tudi študenti.

Rezi v socialne transferje, kar vpliva tudi na študente

Načrtujejo se namreč rezi v socialne transferje, ki se lahko že tako ali tako znižajo zaradi prejete pomoči, ki ni bila prejeta preko humanitarne organizacije. Pri Fursu so tako že večkrat poudarili, da se kot dohodek, ki vpliva na višino socialnih transferjev, v skladu z veljavno zakonodajo ne šteje edino, »če je t.i. humanitarna pomoč dodeljena v fizični obliki (paket za prehrano, invalidski voziček), v obliki denarnih sredstev, za katere je organizacija določila namen porabe sredstev (sanacija po poplavi, sanacija strehe,…) ali pa znesek denarnih sredstev ne presega meje preživetja, kar je 456,34 evrov za samsko osebo oziroma 1.279,69 evra za štiričlansko družino).«

Obljube o dvigu subvencije za študentsko prehrano

Obljube, ki jih je na začetku leta podal minister Luka Mesec o dvigu subvencije so splavale po vodi. Takrat je poudaril da bo dvig subvencij izveden v dveh korakih, od katerih se je prvi uresničil marca z dvigom na 3,86 evra. » Po redni uskladitvi pa bomo v noveli določili še višji znesek subvencije, ki bo znašal najmanj 4,5 evra. To pomeni, da se bo subvencija letos dvignila za približno 30 odstotkov,« je na začetku letošnjega leta napovedal minister. In zdaj ministrstvo odgovarja, da se drugi napovedani korak povišanja subvencije ne bo izvedel oziroma v letu 2023 ni načrtovan.

Po podatkih ŠOS-a se je v primerjavi s koncem leta 2022 kljub dvigu subvencije ob hkratni podražitvi maksimalne vrednosti obroka povprečen znesek, ki ga za obrok plačajo študentje na območju celotne Slovenije, s 3,04 evra zvišal na 3,78 evra. Približno četrtina ponudnikov pa obrok ponuja po najvišji mogoči ceni, ki znaša devet evrov. To pomeni, da morajo študenti doplačati še 5,14 evra.

Transferji v letu 2024 se ne bodo usklajevali z inflacijo

Tu pa se rezi v študentska sredstva ne končajo, saj se s prihodom leta 2024 ne gre pričakovati niti redne uskladitve subvencij z inflacijo. Dvomi v to so se poglobili, ko je finančno ministrstvo izjavilo, da »se v letu 2024 transferji posameznikom in gospodinjstvom ne bodo usklajevali«.

Študentski boni 2023/24: Pomembni roki in informacije

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPremier Robert Golob: »Vlade nismo postavljali za krizne situacije«
Naslednji članekZnanstveniki ustvarili material, ki je trdnejši od jekla in izjemno lahek

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.