Študentski boni 2023/24: Pomembni roki in informacije

Študentska prehrana v študijskem letu 2023-24
Študentska prehrana v študijskem letu 2023-24

Subvencionirana študentska prehrana je eden najboljših prijateljev slovenskih študentov. Da bo vstop v novo študijsko leto lažji, smo pripravili nekaj pomembnih datumov in informacij o študentskih bonih v letu 2023/2024.

Prvič na študentske bone v letu 2023/24?

Študenti, ki se prvič vpisujejo v sistem subvencionirane študentske prehrane (SŠP) je od 1. 9. 2023 potreben prvi obisk na točki SŠP.

Podaljšanje študentskih bonov na daljavo

Od 1. 9. 2023 lahko vsi, ki so že v sistemu subvencionirane študentske prehrane (SŠP) pravico za prihodnje študijsko leto podaljšajo na daljavo. Tem študentom za prihajajoče študijsko leto ne bo potreben osebni obisk na točki SŠP, temveč bodo pravico podaljšali preko aplikacije SŠP ali spletne strani www.studentska-prehrana.si s potrditvijo, da želijo tudi v prihajajočem letu koristiti pravico do SŠP.

To storijo na dva načina:

  • V aplikaciji v osebnem profilu označijo »Dovoli podaljšanje«
  • V svojem osebnem profilu na spletni strani www.studentska-prehrana.si označijo »Dovoli podaljšanje«
Študentska prehrana v študijskem letu 2023/2024
Študentska prehrana v študijskem letu 2023/2024 Foto: simonapilolla iz iStock

Kdo je upravičen do subvencionirane študentske prehrane?

Upravičenci so vse osebe s statusom študenta, ki se izobražujejo na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji ter niso v delovnem razmerju, ne opravljajo gospodarske, poklicne ali kmetijske dejavnosti oziroma poslovodne funkcije kot edini ali glavni poklic in niso prejemniki pokojnine, razen prejemniki družinske pokojnine.

Upravičenci do subvencionirane študentske prehrane so tudi vsi študenti tujih univerz, ki v Republiki Sloveniji opravljajo študijske obveznosti v okviru mednarodnih izmenjalnih programov. Zanje veljajo enaki pogoji kot za študente, ki se izobražujejo na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji.

Kako poteka prvi vpis?

Prek spletne strani opraviš spletno prijavo. Zapišeš številko prijavnice in se z njo v roku 90 dni osebno zglasiš na najbližji točki SŠP. S seboj prineseš osebni dokument, dokazilo o statusu študenta za tekoče študijsko leto in svoj telefon.

Sredstvo, s katerim se identificiraš pri koriščenju subvencionirane študentske prehrane je lahko telefon (telefonska številka – brezplačna ali uporaba mobilne aplikacije) ali sim kartica (brezkontaktna čip kartica, za katero doplačaš 15 evrov).

Kako podaljšam upravičenost do subvencije?

Vsi študentje, že vpisani v bazo, morajo na začetku leta svoj status le podaljšati. Za podaljšanje upravičenosti do subvencije za študentsko prehrano se ti ni več treba zglasiti na točki SŠP, ampak lahko to storiš na daljavo.

Koliko subvencij na dan mi pripada?

Na dan lahko koristiš 2  subvenciji, med koriščenjem ene in druge pa morajo miniti vsaj 4 ure. Obstajajo tudi izjeme, kot so mlade družine.

Kdaj lahko koristim bone?

Med 7.00 in 22.00 uro vse leto razen med 15. julijem in 15. avgustom.

Kje lahko koristim subvencionirano prehrano?

Subvencijo lahko koristiš pri katerem koli ponudniku subvencionirane študentske prehrane po vsej Sloveniji, ne glede na kraj študija. Preveri imenik lokalov, ki ti bo razkril, kje lahko koristiš študentske bone.

Kaj mi pripada za študentsko kosilo?

Pripada ti glavna jed, poleg tega pa lahko izbereš še dve stvari izmed naslednjih treh: juha, solata ali sadje. Pripadata ti še 2 dcl vode (razen če naročaš hrano na dom). Izbiraš lahko med ponudbo, ki je na voljo za študente.

Več si preberi na spletni strani študentske prehrane.

Urednik portala Student.si

VIRŠtudentska prehrana
Prejšnji članekPrenova Baragovega semenišča zapira dom Akademski kolegij – kaj bo s študenti?
Naslednji članek3 prednosti najboljše baze za sadni sladoled
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.