Prenova Baragovega semenišča zapira dom Akademski kolegij – kaj bo s študenti?

Načrt za obnovo Baragovega semenišča
Foto: on Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Med 28 študentskimi domovi pod okriljem Študentskega doma Ljubljana (ŠDL) je tudi Akademski kolegij v Baragovem semenišču, ki ga je zasnoval Jože Plečnik. Stavba, ki je bila zgrajena leta 1938, ni bila nikoli dokončana. V njej so Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Slovensko mladinsko gledališče in študentski dom. Želje po prenovi tega dotrajanega objekta so že dolgoletne. Letos so na podlagi natečaja na ljubljanski občini izbrali načrt za prenovo, ki pa izključuje študente.

Akademski kolegij ali Nikoli končana stavba

Mestna občina Ljubljana je januarja z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala natečaj za zasnovo dozidave stavbe Baragovega semenišča za Bežigradom v Ljubljani. Gre za štirinadstropno polkrožno stavbo na Vilharjevi cesti. Plečnik je v načrtih predvideval krožno obliko, a drugi polkrog ni bil nikdar dozidan. Danes so v stavbi Slovensko mladinsko gledališče, Pionirski dom s Festivalno dvorano in pa študentski dom Akademski kolegij, v katerem biva 206 študentov.

Baragovo semenišče s ptičje perspektive
Foto: Google Maps

Baragovo semenišče je želela Nadškofija Ljubljana

Stavba je bila tudi predmet denacionalizacijskega postopka. Nadškofija Ljubljana je zahtevala denacionalizacijo Baragovega semenišča, vendar je ministrstvo za kulturo odločilo, da nadškofija ni denacionalizacijska upravičenka do te stavbe. Odločitev ministrstva je leta 2017 potrdilo upravno sodišče in s tem zaključijo postopek. Mnogi so v tem videli povod za končno ureditev stavbe in okolice.

Novi načrti izključujejo študente

Za najboljšo rešitev za prenovo Baragovega semenišča je komisija izbrala delo skupine arhitektov Mateja Vozliča, Denisa Hitreca, Tadeja Urha, Anje Rudof in Zale Babič, avtorica krajinske zasnove je Urška Kristina Škerl.

Načrt za obnovo Baragovega semenišča
Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Po prenovi bodo prostori namenjeni Slovenskemu mladinskemu gledališču in Pionirskemu domu. Zasnovana sta tudi podzemna garaža in ureditev zunanje okolice. Za študente v Akademskem kolegiju pa po prenovi ne bo prostora. Kjer so trenutno študentske sobe, bo objekt klasificiran kot »Stanovanjske stavbe za druge posebne družbene skupine«. Gradnja naj bi bila končana leta 2025.

Zmagovalna ideja povezuje prvotno idejo s sodobnim

Rešitev dozidave Baragovega semenišča, ki jo je komisija nagradila s prvim mestom, je zasnovana kot sodobna reinterpretacija prvotne Plečnikove zasnove. Kot pojasnjujejo, je avtorjem uspelo v največji meri pokazati možnosti reorganizacije obstoječe zgradbe v navezavi na nove prostore.

Načrt za obnovo Baragovega semenišča
Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Kaj bo s študenti?

Od konca denacionalizacijskega postopka oziroma od leta 2019 je Akademski kolegij v lasti ljubljanske občine. Zavod ŠDL najema prostore študentskega doma. Najemno pogodbo bodo podaljšali še do 1. oktobra 2024, nato pa bodo morali študentje zapustiti dom.

Kot so poročali na N1, je ljubljanska občina ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije predlagala odkup dela stavbe s študentskimi sobami, za kar pa se na ministrstvu niso odločili. Po njihovem mnenju bi za odkup in obnovo porabili veliko več sredstev kot za gradnjo novih študentskih domov, še pišejo na portalu.

študent za knjigami v sobi
Foto: hayyans iz Pixabay

To bo dodatno obremenilo kapacitete domov ŠDL. Poleg preostalih na čakalni listi bodo po izselitvi posteljo v enem izmed preostalih domov morali dobiti tudi izseljeni iz Akademskega kolegija, ki jih bo dobrih 200. Ob vselitvi so jim namreč obljubili nadomestne sobe v primeru prenove doma.

Iskalcev je že zdaj vsako leto več, kakor je na voljo kapacitet, saj je bivanje v študentskem domu finančno ugodnejša možnost napram najemu ali nakupu stanovanja. Poleg tega bodo generacije, ki se bodo na fakultete vpisale v prihodnjih letih, večje, saj je po letu 2004 naraščalo število rojstev.

Prejšnji članekRazkrito, zakaj se zavestni bolniki s poškodbo možganov ne morejo odzivati
Naslednji članekŠtudentski boni 2023/24: Pomembni roki in informacije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.