Razkrito, zakaj se zavestni bolniki s poškodbo možganov ne morejo odzivati

Raziskovalci odkrili vzrok skrite zavesti
Raziskovalci odkrili vzrok skrite zavesti Foto: Chainarong Prasertthai iz iStock

Raziskovalci s Columbie so odkrili možganske poškodbe, ki bi lahko bile podlaga za skrito zavest, zmeden pojav, pri katerem se bolniki s poškodbo možganov ne morejo odzvati na preproste ukaze, zaradi česar se zdijo nezavestni, čeprav imajo določeno stopnjo zavesti.

Kaj je skrita zavest?

Skrita zavest, znana tudi kot kognitivna motorična disociacija (CMD), se pojavi pri približno 15 do 25 odstotkov bolnikov z možganskimi poškodbami, ki izvirajo iz poškodbe glave, možganske krvavitve ali srčnega zastoja.

»Naša študija kaže, da lahko bolniki s skrito zavestjo slišijo in razumejo verbalne ukaze, vendar teh ukazov ne morejo izvesti zaradi poškodb v možganskih krogih, ki prenašajo navodila iz možganov v mišice,« pravi vodja študije Jan Claassen, dr. med., izredni profesor nevrologije na Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons in vodja intenzivne nege in bolnišnične nevrologije na NewYork-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center.

Ugotovitve bi lahko zdravnikom pomagale hitreje identificirati bolnike z možgansko poškodbo, ki bi lahko imeli skrito zavest, in bolje napovedati, kateri bolniki bodo verjetno okrevali z rehabilitacijo.

Pri bolnikih s skrito zavestjo so moteni možganski tokokrogi

V prejšnjih raziskavah so Claassen in sodelavci ugotovili, da so subtilni možganski valovi, ki jih je mogoče zaznati z EEG (elektroencefalografija), najmočnejši napovedovalec prikrite zavesti in morebitnega okrevanja pri neodzivnih bolnikih s poškodbo možganov. Toda natančne poti v možganih, ki so v tem stanju motene, niso bile znane.

V novi študiji so raziskovalci uporabili EEG za pregled 107 bolnikov z možgansko poškodbo. Tehnika lahko ugotovi, kdaj se bolniki poskušajo, čeprav se ne morejo, odzvati na ukaz, kot je »nadaljuj z odpiranjem in zapiranjem desne roke«. Analiza je odkrila CMD pri 21 bolnikih.

EEG ali elektroencefalografija
Subtilni možganski valovi, ki jih je mogoče zaznati z EEG (elektroencefalografija), so najmočnejši napovedovalec prikrite zavesti in morebitnega okrevanja pri neodzivnih bolnikih s poškodbo možganov, pravijo raziskovalci študije o skriti zavesti Foto: Maryna Ievdokimova iz iStock

Raziskovalci so nato analizirali strukturne MRI (magnetna resonanca) preglede vseh bolnikov. »S tehniko, ki smo jo razvili, imenovano bi-clustering analiza, nam je uspelo identificirati vzorce možganskih poškodb, ki so skupni bolnikom s CMD, in v nasprotju s tistimi brez CMD,” pravi sovoditeljski avtor dr. Qi Shen, pridruženi raziskovalec pri laboratorij Claassen in strokovnjak za obdelavo signalov, strojno učenje in biostatistiko.

Raziskovalci so ugotovili, da so imeli vsi bolniki s CMD nedotaknjene možganske strukture, povezane z vzburjenjem in razumevanjem ukazov, kar podpira idejo, da so ti bolniki slišali in razumeli ukaze, vendar jih niso mogli izvesti.

»Videli smo, da so imeli vsi bolniki s CMD primanjkljaje v možganskih regijah, odgovornih za integracijo razumljenih motoričnih ukazov z motorično močjo, kar je bolnikom s CMD preprečilo, da bi delovali na verbalne ukaze,« pravi Claassen.

Kaj bo pokazala prihodnost raziskav?

Ugotovitve lahko raziskovalcem omogočijo boljše razumevanje, kateri bolniki s poškodbo možganov imajo CMD, kar bo koristno za klinična preskušanja, ki podpirajo okrevanje zavesti.

Proces elektroencefalografije
Proces elektroencefalografije Foto: yacobchuk iz iStock

Potrebnih je več raziskav, preden se lahko ti pristopi uporabijo v klinični praksi. »Vendar pa naša študija kaže, da je morda mogoče pregledati skrito zavest z uporabo široko dostopnega strukturnega slikanja možganov, s čimer premaknemo odkrivanje CMD en korak bližje splošni klinični uporabi,« pravi Claassen.

 

“Vsaka enota za intenzivno nego morda nima sredstev in osebja, ki je usposobljeno za uporabo EEG za odkrivanje skrite zavesti, zato lahko MRI ponudi preprost način za identifikacijo bolnikov, ki potrebujejo nadaljnje preglede in diagnozo.”

VIRScienceDaily
Prejšnji članekSevernoameriški prigrizki, ki jih mora poskusiti vsak!
Naslednji članekPrenova Baragovega semenišča zapira dom Akademski kolegij – kaj bo s študenti?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.