Severnoameriški prigrizki, ki jih mora poskusiti vsak!

Colorful candies, jelly and marmalade in bowl
Foto: bfk92 on iStock

Ne da pri nas primanjkuje sladkarij, a včasih se prileže kaj novega. Globalne hite, kot sta snickers in kokakola, imamo itak v vseh možnih prodajalnah, v specializiranih trgovinah pa najdeš tudi manj znane prigrizke iz tujine. Spodaj je nekaj sladkih in slanih pregreh, na katere prisegajo v ZDA in Kanadi.

1Reese’s

"Toronto, Canada - May 10, 2012: This is a studio shot of Reese's Peanut Butter Cups candy made by Reese, a subsidiary of The Hershey Company, isolated on a white background."
Foto: robtek iz iStock

Reese’s Peanut Butter Cups so ameriški prigrizki v obliki miniaturnega tarta, v katerem se pod čokoladnim oblivom skriva arašidovo maslo. Ker sta čokolada in arašidovo maslo zmagovalna kombinacija in ker je v Ameriki vsak uspešen izdelek skorajda sam svoja franšiza, sta na razpolago tako kremna kot hrustljava varianta, tarti, polnjeni s čipsom, kosmiči, presticami ali bonboni Reese’s Pieces, cela linija sladoledov in celo kosmiči.

2Sour Patch Kids

Kisli pisani gumijasti bonboni v obliki možičkov so najprej obstajali pod imenom Mars Men v zgodnjih sedemdesetih, a so jih preimenovali zaradi priljubljenosti igrač Cabbage Patch Kids. Zaradi lepe harmonije sladkega in kislega jih pospraviš kar mimogrede. Za ljubitelje bolj kislih sladkarij so na voljo Sour Patch Kids: Extreme.

 

Dance Awww GIF by Sour Patch Kids

3Cheetos

Koruzni flips s sirovim posipom je na ameriškem trgu že 75 let. Puhast sirov flips, ki se stopi v ustih, ni edini izdelek v ponudbi. Cheetose najdeš tudi v hrustljavih in pekočih različicah – Flamin’ Hot Cheetos izstopajo v posebej strupenem odtenku rdeče. V Kanadi so na policah celo z okusom kečapa in v obliki javorjevih listov. Prsti barve Donalda Trumpa so nizka cena, ki jo ljubitelji posrečenega flipsa rade volje plačajo.

 

4Tostitos

Glavni izdelek znamke Tostitos je tortiljin čips raznih oblik in okusov, od katerih so morda najbolj prikupni Tostitos Scoops. Ti so oblikovani kot majhne posodice za zajemanje salse.

TOSTITOS Bite Size Rounds

 

5Goldfish

Zlate ribice imamo tudi pri nas – ameriški krekerji v obliki ribic se od naših navadnih in sezamovih razlikujejo po tem, da imajo v večini različic čedarjev posip.

Food Snacking GIF by Goldfish

6Pop-Tarts

Pop-Tarts je znamka peciva za toaster (ameriški, ki ni primeren za tople sendviče), s sladkim polnilom in posipom. Najprej so bili v ponudbi štirje okusi: jagoda, borovnica, rjav sladkor in cimet ter jabolko in ribez. Danes jih je skoraj preveč, da bi jih našteli. Lahko ješ mrzle ali jih pogreješ.

7Root Beer

Close-up of bartender hand at beer tap pouring a draught lager beer
Foto: Pe3check iz iStock

Ali ga obožuješ ali te pa preprosto odbija. Ameriško zeliščno pivo po okusu najlažje primerjamo z utekočinjenim žvečilnim gumijem. Splača se ga poskusiti, da veš, da nič ne zamujaš.

8Dr Pepper

Ameriška gazirana pijača s pridihom češnje se je na trgu pojavila davnega leta 1885, leto dni pred izumom kokakole. Nosi slogan Can you handle the taste?, čeprav se za razliko od zeliščnega piva zdi nadvse prijeten napitek.

 

Tom Hanks Drinking GIF by The Good Films

9Takis Fuego

Takies Fiego
Foto: Unisnacks

Prigrizki znamke Takis so pravzaprav mehiškega porekla, a so izredno popularni tudi pri njihovih severnih sosedih: še posebej okus Fuego z dodatkom limete in čilija. So prav tako nevarno rdeči kot Flamin’ Hot Cheetos, a znatno bolj pekoči.

 

10Ginger Ale

Refreshing Golden Ginger Beer with Lime and Mint
Foto: bhofack2 iz iStock

Ingverjevo pivo je gazirana pijača, ki blagodejno učinkuje na razdražen želodec. Je blagega okusa, ki je primerljiv z nekoliko postanim spriteom.

11Cheez-Its

Bruce, Alberta, Canada- September 7, 2011: A box of the popular bite sized cheese cracker, Cheeze-Its, laying upon it\'s side with the crackers spilling from the box. This cracker is sold in most convenience and grocery stores in the United States and is sold internationally. It is manufactured by the Kellogg Company. This is a studio shot and the image is isolated on a white background.
Foto: wwing on iStock

Ameriški kvadratni sirovi krekerji z značilno luknjico na sredini te zlahka pripravijo do nenamernega nažiranja. V prodaji so vrtoglavi 102 leti.

12Jolly Ranchers

Jolly Ranchers je znamka bonbonov, od katerih so verjetno najbolj znani trdi bonboni različnih okusov, ki ti obarvajo jezik.

 

13Swedish Fish

Swedish Fish
Foto: Walmart

Gumijaste bonbone v obliki ribic je za ameriški trg izumilo švedsko podjetje Malaco. Prikupen izgled in rahlo kiselkast okus jih je ponesel med najbolj priljubljene severnoameriške sladkarije.

 

14Cracker Jack

Mešanica karamelnih kokic in arašidov je po mnenju nekaterih prvi ameriški primerek nezdrave »junk food« hrane. Prigrizek je star kar 120 let.

Prejšnji članekKava, največja odvisnost tega sveta: 5 norih dejstev o kavi
Naslednji članekRazkrito, zakaj se zavestni bolniki s poškodbo možganov ne morejo odzivati

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.