Kava, največja odvisnost tega sveta: 5 norih dejstev o kavi

Zanimivosti o kavi, največji odvisnosti na svetu
Zanimivosti o kavi, največji odvisnosti na svetu Foto: Nathan Dumlao iz Unsplash

Obstaja precejšnja verjetnost, da si dan začel s skodelico kave. Zakaj? Ker je tako priljubljena, da je del jutranje rutine mnogih ljudi po svetu. In zakaj je tako priljubljena? Morda zaradi okusa in prijetne arome. Pomemben razlog pa je najverjetneje tudi vsebnost kofeina, ki dokazano povzroča odvisnost. Poglej si zanimiva dejstva o kavi, kofeinu in njunih učinkih na telo ter človeštvo. Si vedel, da je za pripravo enega espresa potrebnih približno 40 kavnih zrn?

5. Napitek, v katerem uživa cel svet

Im an aspiring photographer form the Philippines. My focus is more of food and styled food. I started as a food stylist for local companies. I get inspired with the beauty of moody tones whether its in food or landscape.

Ljudje skupno zaužijemo 300 ton kofeina dnevno. To ustreza skodelici kave na Zemljana dnevno. Največji porabniki kave na prebivalca so: Nizozemska, Danska, Islandija, Norveška in Finska. Si vedel, da povprečen Finec spije kar trikrat toliko kave kot povprečen Američan? Vse omenjene države se nahajajo zunaj tako imenovanega kavnega pasu, območja ob Ekvatorju, kjer uspeva kava, zato so odvisne od njenega uvoza.

4. Največja droga sveta je kava

coffee, coffee beans, roasted coffee
Foto: uroburos iz Pixabay

Kofein povzroča odvisnost. In to pravo fiziološko odvisnost, ne le psihološke, kar ljudje pripisujejo računalniškim igricam ter internetu. Je najbolj uporabljana psihoaktivna droga na svetu. Na srečo pa kofein ni isto kot heorin. Zaradi nenadnega prenehanja uživanja kofeina ne boš umrl, lahko pa postaneš nekoliko tečen in občutiš glavobol. Kofein med drugim povzroča sproščanje dopamina v telesu. Ker nima večjih negativnih učinkov, je odvisnost na srečo neškodljiva in nimaš pravega razloga, da se je poskušaš znebiti.

3. Zdrava odvisnost

coffee cup, coffee, heartbeat

Kofein poveča koncentracijo, zmanjšuje utrujenost in poskrbi za boljši spomin. Česa si kot študent še lahko želiš od okusnega napitka? Vsi ti efekti so znanstveno dokazani in ponovljivi tudi v laboratoriju – ne gre le za placebo. Za običajno populacijo tudi ni zdravstvenih tveganj, povezanih s pitjem kave in uživanjem kofeina. Skodelica kave na dan lahko kvečjemu pripomore h kardiovaskularnemu zdravju in te varuje pred diabetesom ter Parkinsonovo boleznijo.

2. Povzročitelj razsvetljenstva

coffee, kidney bean, coffee bean
Foto: Young_n iz Pixabay

V šoli si se verjetno učil o obdobju razsvetljenstva. Pa si vedel, da je kofein eden izmed glavnih krivcev za velike spremembe v tistih časih? V 17. stoletju so ljudje pili več piva in gina kot vode. S prihodom kave in čaja pa so pomirjevalo zamenjali za stimulant. Nič čudnega, da se je naenkrat zgodil pravi intelektualni preporod.

1. Kava je lahko strupena v visoki količini

White cup with strong black coffee on a rustic wooden table with some beans, copy space, selected focus, narrow depth of field
Foto: fermate iz iStock

Kava seveda ne vsebuje kofeina, da bi ljudje uživali v njegovih učinkih. Kofein je insekticid, ki s svojim delovanjem paralizira ali celo ubije zajedavske hrošče. Bi lahko ubil tudi človeka? Če svojo težo v kilogramih pomnožiš s 150 mg, dobiš količino kofeina, pri kateri imaš 50 odstotno verjetnost, da umreš (letalna doza). Za 90 kilogramov težkega posameznika to ustreza 13.500 miligramom kofeina oziroma približno 90 skodelicam kave. To je ogromno, zato je praktično nemogoče spiti dovolj kave, da bi ta povzročila smrt (tudi med najnapornejšim izpitnim obdobjem 😉). Zabeleženih pa je bilo že več primerov smrti zaradi kofeina, ki so ga posamezniki zaužili v obliki tablet in praškov.

VIRCGP Grey
Prejšnji članekKako s pozitivnim samogovorom do boljših športnih rezultatov?
Naslednji članekSevernoameriški prigrizki, ki jih mora poskusiti vsak!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.