Kako s pozitivnim samogovorom do boljših športnih rezultatov?

Pozitivni samogovor ima velik vpliv na nas
Pozitivni samogovor ima velik vpliv na nas Foto: kieferpix iz iStock

Samogovor obsega, kaj si govoriš kot tudi kaj si misliš o sebi. V športu je zelo pomemben, saj vpliva na počutje. Če si med tekmo govoriš: »Kaj, če ne zmorem? Spet sem naredil to napako, kako sem lahko tako zanič. V takih pogojih mi nikoli ne uspe …«, si s tem že zagotoviš slabši rezultat.

Negativen samogovor namreč zniža tvojo samozavest. Po drugi strani lahko s frazami, kot so: »Vem, da mi bo uspelo. Dober igralec sem in vem da zmorem. Pozabi to napako, osredotoči se na naslednjo priložnost.« izboljšaš svoj nastop, povečaš samozavest in osredotočenost med tekmo.

Od negativnega do pozitivnega samogovora

Morda si že vedel, da ti negativne misli ne služijo precej dobro, a se jih težko znebiš. To je povsem normalno, saj je v človeški naravi, da sam sebi lažje govoriš negativno kot pozitivno. Pomisli, kaj je tvoj prvi odziv, ko storiš napako. Slabe misli pridejo na dan same po sebi. Te ti kvečjemu pomagajo izgubiti fokus in verjetnost, da storiš novo napako je večja. Veliko koristneje je pomisliti na to, da se moraš zbrati na naslednjo priložnost, kjer ne boš storil napake. A to ni naraven odziv!

women, running, race
Foto: ThomasWolter iz Pixabay

Na srečo lahko z ustreznim treningom izboljšaš svoj odziv in spremeniš vzorce mišljenja. Pri tem sta ključna koncepta ponavljanja in pomnjenja.

  1. Najprej naredi seznam vseh negativnih misli, ki se pojavljajo med tekmo. Razmisli o mislih in prepričanjih, ki bi lahko škodile tvojemu nastopu, ti ukradle pozornost ali znižale samozavest.
  2. Za vsako misel poišči alternativno frazo. Negativno misel zamenjaj s pozitivno in produktivno.
  3. Alternative ponavljaj vsak dan. Nove fraze se moraš naučiti na pamet, postati morajo poznane in naravne. Med ponavljanjem skušaj ponoviti pozitivne misli, ne da pri tem gledaš na seznam.
  4. Učenje novih fraz lahko vključiš v svojo rutino tako, da jih prebereš pred vsakim treningom (lahko še po treningu). Zelo učinkovito je, če jih tudi prepišeš vsak dan, saj je branje lahko preveč pasivno.
  5. Med treningi skušaj priklicati na dan pozitivne misli. Sprva bo to zahtevalo trud, z vajo bo postal proces avtomatski.
  6. Med tekmo, predvsem v težkih trenutkih bodo te misli same prišle na dan, če si jih dovolj ponavljal in so že postale avtomatske. To pomeni, da si spremenil lastne vzorce mišljenja.

    people, man, guy
    Foto: StockSnap iz Pixabay

Pozitiven samogovor ni čudežni recept za uspeh. Če si rečeš, da bo danes dober dan in boš presegel vsa pričakovanja na tekmi, lahko še vedno pride do popolne katastrofe na igrišču. Vendar gre za to, da se postaviš v boljši položaj in povečaš možnosti za uspeh. Podobno kot z ustrezno prehrano in rednim gibanjem povečaš možnosti za dolgo življenje brez večjih zdravstvenih težav. Še vedno se ti lahko pripeti nesreča in še vedno lahko zboliš, a postavil si se v boljši položaj in kontroliral dejavnike, ki so v tvoji moči. Ko imaš torej izbiro med pozitivnim in negativnim samogovorom, bi bilo nesmiselno izbrati slednjega.

VIREli Straw
Prejšnji članekKrvodajalske akcije v septembru 2023
Naslednji članekKava, največja odvisnost tega sveta: 5 norih dejstev o kavi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.