Si »levi« ali »desni«? Ugotovi, kje na politični lestvici ležiš!

The businessman puts the figure of a man and a woman on the scales with money. Concept of gender pay gap. Income inequality. Oppression of women. Gender discrimination. Underestimation of female labor
Foto: Andrii Yalanskyi iz iStock

Večina nas ve, ali se nagibamo bolj proti levi ali desni strani, a test političnega portreta te na podlagi osmih vrednostnih osi približno umesti v politično polje in ti natančneje prikaže tvoje vrednote na premici.

Pri vseh osmih oseh obstajata dva konca spektra. Na podlagi svojih odgovorov se opredeliš do različnih idej. Primer je lahko dvojica rehabilitacija/kaznovanje. Tisti, ki verjamejo v rehabilitacijo, menijo, da je cilj kaznovanja usmerjanje nazaj na pravo pot. Na drugi strani ljudje verjamejo v kaznovanje. Vloga kazenskega prava zanje je odvračanje (za obsojence in za celotno družbo).

Ostale dvojice so konstruktivizem/esencializem, progresivnost/konservativnost, internacionalizem/nacionalizem, komunizem/kapitalizem, regulacija/laissez-faire, ekologija/produktivnost in revolucija/reformizem.

Kviz lahko rešiš v angleščini, obstaja pa tudi slovenska verzija, ki nudi tudi dodatno zanimivost – preveriš lahko rezultate strank. Vprašalnik so poslali vsem političnim strankam, ki so kandidirale na volitvah v Državni zbor 2018.

VIRPolitični portret
Prejšnji članekAna Žontar Kristanc: Zdaj končno razumem svojo mamo
Naslednji članekMednarodni sejem izobraževanja v tujini – tokrat na spletu

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.