Mednarodni sejem izobraževanja v tujini – tokrat na spletu

Na letošnji virtualni izvedbi World Education Fair, se bo predstavilo približno 20  izobraževalnih institucij iz celega sveta. Učencem, dijakom in študentom bodo na voljo informacije iz prve roke v zvezi z izobraževanjem v tujini, izbiro študijskih programov, financiranjem študija itd. Kljub trenutnim epidemiološkim razmeram v svetu in višanju šolnin v Veliki Britaniji, zanimanje za študij v tujini med slovenskimi dijaki ostaja veliko.

Virtualna izkušnja – klepet s predstavniki univerz iz celega sveta

Vsi, ki jih zanima študij v tujini, bodo imeli edinstveno priložnost. S predstavniki univerz in drugih izobraževalnih institucij iz celega sveta se bodo lahko posvetovali v zasebnih pogovorih. Virtualen sejem bo potekal v četrtek, 29. oktobra, med 12. in 18. uro, na spletu.

Kot vsako leto je vstop oziroma registracija popolnoma brezplačna. Vse podrobnosti o registraciji, celoten program, urnik in udeležence sejma najdete na uradni spletni strani sejma www.worldeducation.si.

Število prijav za študij v Veliki Britaniji naj bi upadalo

Trenutno potekajo še zadnji vpisi za študij v Veliki Britaniji z znižano šolnino, in sicer za študijske smeri, ki s svojim programom začenjajo januarja ali maja prihodnje leto. Študenti, ki bodo začeli s študijem v tem terminu, bodo še vedno upravičeni do ugodnosti svojih kolegov, ki že študirajo v Veliki Britaniji. To so znižane šolnine in ugodno študentsko posojilo, ki krije šolnine za  vsa tri leta dodiplomskega ali dve leti podiplomskega študija.

Izstop Velike Britanije iz Evropske unije ne prinaša spodbudnih sprememb za slovenske dijake in študente, ki v prihodnosti želijo študirati na Otoku. Britanska vlada je namreč že v poletnih mesecih sporočila, da evropski študenti, ki so bili do sedaj upravičeni do enakih šolnin kot britanski, te ugodnosti s študijskim letom 2021-22 izgubljajo. Zanimanje za študij trenutno še ni upadlo, se pa osip pričakuje v prihodnosti.

Ob višanju šolnin razveseljuje odziv britanskih univerz, ki bodo evropskim študentom namenile izdatnejši univerzitetni štipendijski sklad. Britanske univerze, s katerimi mednarodna izobraževalna agencija IntegralEdu redno sodeluje, so sporočile, da trenutno pripravljajo proračune za prihodnje leto. Dober del teh bo namenjen štipendijam za študente EU. Zneski štipendij in pogoji za njihovo pridobivanje za študijsko leto 2021-22 bodo znani v kratkem, sodelujoče britanske univerze pa jih bodo predstavile tudi na sejmu.

Velik porast zanimanja za študij na Nizozemskem

V svetovalni pisarni Integraledu, so, od kar so svojo pisarno odprli tudi v Sloveniji, največkrat svetovali in pomagali pri vpisu na univerze v Veliki Britaniji in na Nizozemskem.  Nanje se obračajo tudi študenti, ki želijo v tujini nadaljevati s podiplomskim študijem. Letos pa zaradi Brexita pričakujejo še dodaten naval na nizozemske visokošolske institucije.

Nizozemska ponuja priložnost študija z nizkimi šolninami, zelo velik nabor študijskih programov v angleščini ter možnost študija smereh, ki v Sloveniji še niso na voljo ali za katere so pogoji za sprejetje zelo visoki. Na virtualnem sejmu bodo tudi predstavniki nizozemskih univerz, ki bodo univerze in študij na Nizozemskem podrobneje predstavili.

V ljubljanski pisarni Integraledu so dijakom pomagali pri vpisu na študij prava, psihologije, ekonomije, umetne inteligence, kognitivnih znanosti, podatkovnih ved, informatike, oblikovanja igric, trajnostnega turizma in številne druge študijske smeri. Poleg Nizozemske in Velike Britanije slovenski dijaki in študentje za študij pogosto izberejo tudi Nemčijo in Avstrijo, kjer znašajo šolnine do 350 evrov na semester, pa tudi Dansko in Švedsko, kjer je šolnina brezplačna, vendar morajo biti izpolnjena veliko težja merila za vpis.

O organizatorju projekta

Skupina INTEGRAL ima več kot 27 let izkušenj na področju svetovanja dijakom, študentom, staršem in vsem, ki se zanimajo za izbiro najboljših izobraževalnih programov in izobraževalnih ustanov v tujini, srednjih šol, univerzitetnih in jezikovnih centrov.

World Education Fair je eden izmed največjih svetovalnih projektov v Evropi, ki predstavlja najnovejše trende izobraževanja v tujini, povezanih s profesionalno perspektivo. Sejme skupina Integral organizira že več kot 15 let, v Ljubljani od leta 2017 dalje. Vse dosedanje izvedbe sejma so se vsako leto zgodile v hotelu Slon, letos prvič, pa se sejem seli na splet.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.