Slovenija podvojila pomoč palestinskim beguncem v luči napadov

Gaza City, Occupied Palestinian Territories - December 2, 2012: A child passes a bombed-out residential block in the Al-Zeitoun neighborhood of Gaza City.
Foto: rrodrickbeiler iz iStock

Odzivi na napade med Izraelom in Palestino so zavihrali po celem svetu, seveda tudi pri nas. Čakal se je odgovor Vlade Republike Slovenije, ki je včeraj sprejela sklep, da bo namenila dodatni humanitarni prispevek Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (UNWRA – United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East).

Podvojena humanitarna pomoč palestinskim beguncem

Dogajanje na območju Gaze ima pozornost slovenske javnosti. Ob tem je Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve zapisalo, da »Slovenija obsoja terorizem ter napade Hamasa in izraža solidarnost z Izraelom. Obžaluje nedolžne civilne žrtve med Izraelci in Palestinci ter se pridružuje pozivom k prekinitvi nasilja in k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava.«

Izrael in Palestina
Izrael in Palestina Foto: Tomas Ragina iz iStock

»Republika Slovenija je zagovornica učinkovitega multilateralizma in pri zasledovanju svojih zunanjepolitičnih ciljev, vključno s cilji na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči, sodeluje s številnimi mednarodnimi organizacijami, tako pri oblikovanju politik kot tudi pri izvajanju aktivnosti na terenu,« so še zapisali. In prav humanitarna pomoč bo igrala veliko vlogo v prihodnjih tednih.

V trinajstih letih več kot 3 milijone evrov pomoči

Slovenija drugače redno prispeva agenciji UNWRA, s prispevki med 50 in 150 tisoč evrov na leto. Zdaj je dodala še 150 tisoč evrov in podvojila pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu.

Od leta 2010 je Slovenija namenila 3,3 milijona evrov humanitarne in razvojne pomoči za palestinske prebivalce na območju Gaze in Zahodnega brega.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekKomentar: ChatGPTja ne izkoriščamo, kot bi ga morali
Naslednji članekKako shranjevati študentsko kramo?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.