Smo mladi med prioritetami vlade za leto 2020?

Plakat Se vaši otroci lahko preselijo na svoje?

Vlada Republike Slovenije vsak konec leta objavi dosežke v preteklem letu in prioritete za prihodnje leto. V letu 2019 smo večkrat pisali o mnogih problematikah, s katerimi se soočamo v naši državi, najbolj pa smo seveda osredotočeni na mlade. Smo mladi na listi prioritet za leto 2020?

Kot navajajo v novici na portalu gov.si, je Slovenija leto 2019 zaključila v dobrem položaju. Razvojno dohitevamo države EU, brezposelnost ni zaskrbljujoča, beležimo tudi stabilno rast v mednarodnem prostoru. Kljub vsemu pa v naši državi ranljive skupine kot smo študenti in mladi še vedno občutimo kar nekaj problematik, ki naš položaj slabšajo iz leta v leto.

Poleg projektov, kot so ureditev področja komunalnih odpadkov, skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu, gradnja 2. tira in 3. razvojne osi, pa se bo vlada v letu 2020 posvetila tudi stanovanjski problematiki, pri čemer pravijo, da so oziroma bodo še posebej osredotočeni na mlade.

Infografika Dosežki vlade RS v letu 2019 in prioritete za leto 2020.
Infografika Dosežki vlade RS v letu 2019 in prioritete za leto 2020. Foto: gov.si

Upamo torej lahko, da bomo v letošnjem letu priča vsaj predstavitvi možnih rešitev, na katere smo mladi opozarjali že v preteklem letu: namenjanje proračunskih sredstev za gradnjo (javnih) študentskih domov, povečanje fonda javnih najemnih stanovanj, preprečevanje oddajanj stanovanj na črno, urejanje in prenova stanovanjske zakonodaje, regulacija oddajanja stanovanj prek Airbnb in podobnih platform, in še bi lahko naštevali.

Med naštetimi prioritetami za leto 2020 smo našli naslednje alineje, ki se dotikajo mladih in stanovanjske problematike:

  • Priprava Zakona o poroštvu države za stanovanjske kredite, namenjenega reševanju stanovanjskega problema mladih, mladih družin, zaposlenim za določen čas in prekarno zaposlenim oziroma tistim, ki zaradi oblike zaposlitve niso bili primerni za najem kredita.
  • Sprejetje Stanovanjskega zakona in pospešitev gradnje stanovanj.

Glede na to, da stanovanjsko problematiko zaznavamo že kar nekaj let, je nujno, da se na tem področju čimprej ukrepa. Tako lahko samo upamo, da bo leto 2020 leto premikov, ne samo na tem področju, temveč tudi na mnogih drugih.

VIRgov.si
Prejšnji članekNajbolj pričakovani filmi 2020
Naslednji članekYouTube: kje se je vse začelo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.