YouTube: kje se je vse začelo?

youtube app na telefonu
Aplikacija YoutTube uvaja spremembe.

YouTube je danes platforma, ki jo vsi poznamo in večina ne more dneva, brez da bi si pogledala kak video, tudi nezavedno. Želiš predvajati glasbo? YouTube. Želiš poiskati en smešen izsek iz filma? YouTube. Želiš poglobiti svoje znanje programiranja? Prav tako YouTube. YouTube se je od svojih začetkov leta 2005 ogromno spremenil in postal samostojna platforma, ki je postala podlaga za veliko drugih stvari.

YouTube se je rodil leta 2005, 23. aprila 2005 pa je bil na YouTube naložen prvi posnetek »Me at the Zoo«. Od takrat se je spremenilo ogromno.

YouTube je v prvih letih veliko sodeloval s televizijo. Na platformo so bile objavljene bonus oddaje, intervjuji, ki niso bili predvajani in tudi napovedniki za nove serije. In prav ti bonus videi so poskrbeli za pravi bum, saj so seveda bili zastonj. Ljudem ni bilo treba plačevati dodatnih programov, da so lahko dostopali do teh vsebin. Preprosto so besede vtipkali v iskalnik in si ogledali YouTube posnetek.

A zaradi brezplačnega dostopa uporabnikov in zato, ker je vsakdo lahko objavil video, so se velike televizijske hiše bale, da bodo ljudje ilegalno nalagali serije, nadaljevanke… in da jih bodo ljudje lahko gledali brezplačno. S poostrenimi YouTube pravili pa se to le redkokdaj zgodi.

drevo socialnih omrežij

Prav tako pa je platforma pomagala priti do slave veliko zvezdam YouTube, ki jih poznamo še danes. PewDiePie, Tyler Oakley, Bethany Mota, Smosh, Shane Dawson in Caspar Lee je le nekaj zgodb o uspehu. YouTube je nudil brezplačno platformo za nalaganje posnetkov in ljudje so to izkoristili. Danes se večina najuspešnejših YouTuberjev ne ukvarja več samo s snemanjem posnetkov, čeprav zaradi plačanih oglasov zaslužijo ogromno. Večina si je ob tem ustvarila še lastna podjetja, kjer razvijajo različne produkte – te pa potem oglašujejo na svojem kanalu.

youtube logo

YouTube se je iz platforme za objavljanje smešnih posnetkov in zgodb razvil v tržno platformo. Oglasi, sponzorirane objave in navsezadnje YouTuberji, ki oglašujejo svoje izdelke… vse to je spremenilo YouTube. YouTube je postal referenca za vse. To nam seveda olajšuje življenje, hkrati pa nas množica informacij spravlja v zadrego: kako vedeti, katera je prava? Preprosto si ogledaš še en YouTube video ?.

Prejšnji članekSmo mladi med prioritetami vlade za leto 2020?
Naslednji članekKo nam bo pri požarih pomagala umetna inteligenca

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.