Teran ni več (samo) slovenski

Danes je sodišče v Luxembourgu odločilo že nekaj časa trajajočo dilemo glede poimenovanja vina teran. Splošno sodišče EU je odločilo, da Hrvaška lahko uporablja ime teran za ime sorte vinske trte. Tako se po novem lahko vina, pridelana na hrvaškem za zaščiteno označbo Hrvatska Istra, imenujejo teran.

Slovenska tožba, ki je bila v obravnavi na sodišču, se je nanašala na ime »Teran«, ki se uporablja tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Teran je sprva označeval tradicionalni izraz za kraško vino, nato pa je bila za ime priznana zaščitena označba porekla (ZOP).

teran vino

Leta 2017 je evropska komisija z delegiranim aktom Hrvaški dovolila rabo imena teran kot sorte trte za vino, ki ima označbo porekla Hrvatska Istra. Na etiketah tega vina mora biti ime teran zapisano z malo.

A kljub razrešeni tožbi, ki jo je Slovenija sicer izgubila, in izjemi, ki zadeva hrvaška vina z oznako Hrvatska Istra, se hrvaška vina z oznako teran prodajajo po celi državi in ne upoštevajo zakona. Tako ime teran, kljub temu da je zaščiteno, ostaja tudi hrvaško. Na žalost pa bodo »ta kratko« potegnili kraški vinogradniki.

Prejšnji članek7 razlogov zakaj je najboljše, če greš v kino sam
Naslednji članek10 najbolj zanimivih subredditov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.