Trump predstavil linijo superg, ki se prodaja po vrtoglavih cenah

Donald Trump predstavil svojo linijo superg
Donald Trump predstavil svojo linijo superg

Nekdanji ameriški predsednik in letošnji najverjetnejši predsedniški kandidat Donald Trump je prejšnji teden predstavil novo linijo čevljev. Gre za prvi uradni »merch«, ki v svoji kičasto zlati barvi odlično pooseblja Trumpov okus za modo.

Kič in blišč Trumpovih superg

Zlate superge, poimenovane Never Surrender High-Tops, ob strani krasi velika črka T, okoli ust čevlja pa je ovita ameriška zastava. Skratka, čevlji ne bi mogli biti bolj trumpovski, razen če bi imeli v stilu Rolls Royca na nartu še kipec Melanije. Superge je proizvajalec opisal kot moderne in udobne ter idealne za vsakega podpornika Donalda Trumpa.

Gre za zelo omejeno serijo čevljev, saj so jih izdelali le 1000. Vsaj deset superg naj bi nosilo tudi podpis nekdanjega predsednika. Prodajali so se za 399 $ (370 €) in pošli le v nekaj minutah. Med kupci pa ni bilo le gorečih Trumpovih podpornikov, temveč tudi posamezniki, ki so v omejeni seriji zaznali priložnost.

Hitro po razprodaji so se Trump čevlji znašli na različnih spletnih trgovinah, kjer dosegajo vrtoglave cene. Na spletni strani trgovine Ebay pravkar potekajo dražbe, na katerih je potrebno za superge odšteti vsaj nekaj tisočakov. V nekaterih primerih pa govorimo celo o desettisočakih. V času pisanja je absolutni prvak par, ki se prodaja za 45.000 $, verjetno pa bodo cene do trenutka, ko bo ta članek objavljen, še narastle.

Zločin in kazen

Predstavitev mercha časovno sovpada z odločitvijo sodišča, da morajo Donald Trump, njegova sinova in nekateri sodelavci plačati več kot 350 milijonov dolarjev kazni zaradi finančne prevare. Poleg kazni morajo plačati tudi obresti, kar nanese na skoraj 450 milijonov dolarjev.

Newyorško tožilstvo mu očita, da je lažno predstavljal svoje premoženje z namenom, da bi preslepil kreditodajalce. Trumpu poleg tega grozijo še štirje drugi kazenski postopki, tako na zveznem nivoju kot tudi na nivoju posamezne zvezne države. Pričakovati je, da bo večji del svoje kampanje preživel na zatožni klopi.

Saint Louis, MO, USA - March 11, 2016: Donald Trump supporter holds sign outside the Peabody Opera House in Downtown Saint Louis
Foto: ginosphotos iz iStock

Na zgoraj omenjene očitke se Trump v svojem značilnem slogu le požvižga. Trdi, da gre za poskus diskreditacije s strani liberalnih medijev (in še česa drugega). Ne zdi se, da bi njegove volivce omenjeni postopki pretirano motili, saj rezultati javnomnenjskih anket kažejo, da nekdanji predsednik celo povečuje prednost pred Bidnom.

Prodaja superg verjetno ni namenjana pokritju kazni, ki jo mora plačati. Vsekakor pa Trumpovi novi čevlji nosijo – vsaj v slovenščini – določeno simboliko. Obstaja namreč velika verjetnost, da bo novembra na predsedniških volitvah trenutnega predsednika in najverjetnejšega protikandidata dal na čevelj.

Junior novinar

VIRThe Guardian
Prejšnji članekOcena filma: Millerjevo dekle
Naslednji članekZakaj v Sloveniji ne uporabljamo čekov?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.