Zakaj v Sloveniji ne uporabljamo čekov?

Businessman prepare writing check in the office
Zakaj se čeki v Sloveniji nikoli niso prijeli? Foto: payphoto iz iStock

Pred skoraj 60 leti so v Londonu postavili prvi bankomat na svetu. Pa veš, kaj so ljudje takrat uporabljali za dvig denarja? Odpustimo, če odgovora ne veš, saj je šlo za čeke, ki pa v Sloveniji nikoli niso bili preveč popularni. Verjetno smo se, sploh mladi, z njimi srečali izključno preko ameriške zabavne industrije. 

Čeki so v Sloveniji ostali v ozadju, medtem ko so se ljudje preusmerili k bolj sodobnim načinom plačevanja. Kljub temu pa obstajajo posamezniki in podjetja, ki jih še vedno uporabljajo, vendar so to izjeme. Digitalizacija bo verjetno še naprej oblikovala načine, kako plačujemo, in čeki bodo še naprej tonili v pozabo. Poglejmo si šest razlogov, zakaj ta tradicionalen način plačevanja v Sloveniji nikoli ni padel na plodna tla. 

1. Digitalizacija in alternativni načini plačevanja 

V zadnjih letih se je digitalizacija plačil močno razširila. Ljudje pogosteje uporabljajo kreditne kartice, debetne kartice, mobilne aplikacije in spletne bančništvo za opravljanje transakcij. To je bolj priročno in hitrejše od uporabe čekov. Poleg tega so digitalni načini plačevanja manj obremenjujoči in omogočajo takojšnje prenose denarja. 

2. Visoki stroški in zapletenost čekov 

Čeki so lahko dragi za izdajanje in obdelavo. Poleg tega je njihova uporaba povezana z birokracijo, kot so podpisi, overjanje in pošiljanje. Ljudje se raje odločajo za enostavnejše možnosti, ki ne zahtevajo toliko administrativnih korakov. 

3. Nizka priljubljenost čekov v Sloveniji 

Čeki so v nekaterih državah še vedno priljubljeni, vendar v Sloveniji niso nikoli postali del vsakdanjega življenja. Ljudje se niso navadili nanje in jih ne uporabljajo pogosto. Namesto tega raje posegajo po drugih načinih plačevanja. 

4. Varnostni pomisleki 

Čeki so lahko tudi manj varni. Obstaja tveganje, da se izgubijo, ukradejo ali ponaredijo (gledamo tebe, Frank Abagnale). Digitalni načini plačevanja so bolj zanesljivi in varni. Ljudje se zavedajo teh tveganj in se zato izogibajo uporabi čekov. 

5. Spremembe v zakonodaji 

V Sloveniji so se zakoni in predpisi glede plačil spreminjali, kar je vplivalo na uporabo čekov. Nekateri trgovci ne sprejemajo več čekov zaradi teh sprememb. To je dodatno prispevalo k zmanjšanju priljubljenosti čekov. 

6. Kulturni vpliv in navade

Tudi kulturni dejavniki igrajo pomembno vlogo pri sprejemanju določenih načinov plačevanja. V Sloveniji so se že zgodaj oblikovale določene navade in preferenčne izbire. Čeprav so čeki v nekaterih državah del vsakdanjega življenja, v Sloveniji niso nikoli postali tako priljubljeni. Ljudje se raje držijo tistega, kar jim je bolj domače, in to so v tem primeru digitalni načini plačevanja.

Jurij Lepen

Junior novinar

Prejšnji članekTrump predstavil linijo superg, ki se prodaja po vrtoglavih cenah
Naslednji članek(Intervju) Jaša Bužinel, vodja za stike z javnostjo festivala MENT: »Ljubljano nam je uspelo postaviti na zemljevid evropskih glasbenih prestolnic!«

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.