(Intervju) Jaša Bužinel, vodja za stike z javnostjo festivala MENT: »Ljubljano nam je uspelo postaviti na zemljevid evropskih glasbenih prestolnic!«

MENT
Foto: Matjaž Rust on MENT

Začel se je festival glasbenih odkritij in konferenca MENT Ljubljana, ki velja za enega izmed vodilnih predstavitvenih festivalov in glasbenih konferenc v Srednji in Vzhodni Evropi. Otvoritev festivala je minila v znamenju koncertov skupin Personal Trainer iz Nizozemske, Los Bitchos iz Velike Britanije in domačih MRFY.

Ob jubilejni 10. ediciji smo se pogovarjali z Jašo Bužinelom, ki je že od leta 2020 festivalski vodja za stike z javnostjo, letos prvič pa je poleg vodje festivala Andraža Kajzerja in Jere Topolovec tudi sokurator nove festivalske sekcije CE/MENT.

MENT velja za predstavitveni festival in glasbeno konferenco. Kje vidite njegov največji doprinos?

Če smo konkretni, je največji doprinos MENT-a v zadnjem desetletju ta, da je uspel Ljubljano postaviti na zemljevid evropskih glasbenih prestolnic. S tem pa je tudi širši evropski javnosti približal slovensko glasbeno sceno in domačim glasbenikom omogočil lažji preboj v tujino. Nekateri so zaradi MENT-a dobili booking agenta, drugi založbo, tretji pa so si lahko zaradi novih stikov, ki so jih stkali na festivalu, lažje organizirali prvo evropsko turnejo.

Poleg tega je MENT “kriv” za nastanek številnih podobnih predstavitvenih festivalov v širši regiji, ki so nastali na modelu našega festivala. Izpostaviti gre madžarski Bush, romunski Mastering Music Business, hrvaški Ship in slovaški Sharpe. Na beograjski glasbeni sceni pa denimo velja, da nastop na MENT-u predstavlja nekakšen preboj v karieri mladega glasbenika. Skratka obstaja neka zavest, da ti MENT lahko odpre vrata do novih priložnosti.

Blawan.
Festival se bo sklenil v soboto z celonočnim rejvom v Kinu Šiška, ki ga v taki obliki doslej še niso izvedli. Zvezda večera bo britanski techno vizionar Blawan.  Foto: Kasia Zacharko on MENT

V čem je poseben za razliko od ostalih festivalov v Sloveniji?

Ker je MENT predstavitveni festival, se precej razlikuje od klasičnih poletnih glasbenih festivalov, recimo tistih v Tolminu ali ob Kolpi. Je “mestni”, klubski festival. Razdeljen je na glasbeni program, kjer se na različnih lokacijah po Ljubljani vsako leto predstavi več kot 80 evropskih glasbenikov, in glasbeno konferenco, ki jo redno obiskujejo glasbeni profesionalci iz celega sveta. Govorimo o več sto obiskovalcih, ki se profesionalno ukvarjajo z glasbenim založništvom, vodijo festivale, organizirajo koncerte ter turneje, so menedžerji bendov oziroma so tako ali drugače vpeti v glasbeno industrijo.

Kaj vam pomeni, da festival velja za enega izmed najbolj odmevnih v regiji?

To si seveda štejemo v čast, saj potrjuje, da se trudimo v pravi smeri. Predvsem nam je v veliko zadovoljstvo, ko po zaslugi nastopa na MENT-u vidimo konkretne premike pri določenih izvajalcih ali zasedbah, naj si gre za slovenska ali tuja imena.

Na kaj ste v letošnji ediciji še posebej ponosni? 

Ker letos obeležujemo 10. obletnico, smo se odločili za dve novosti. Prva je kot že rečeno CE/MENT, novi festivalski segment, posvečen elektronski sceni, ki v petek prinaša poseben konferenčni program, kjer bomo med drugim gostili Shawna Reynalda, enega najbolj priznanih novinarjev za elektronsko glasbo, predstavnike različnih elektronskih založb, booking agente, predstavnice in predstavnike festivalov ter druge profesionalce, ki se specializirajo za elektronsko glasbo.

Druga novost pa je sobotni rejv v Kinu Šiška, ki se v tej obliki ni zgodil še nikoli doslej. Ponosni smo, da bo kot glavni gost večera nastopil britanski techno vizionar Blawan, ki velja za eno največjih imen sodobnega techna. Poleg tega pa večer vključuje tudi domače talente Black Dot, Doucheana in Shekuzo, predstavnike domače založbe KRI ter hrvaško didžejko Babilonsko in češko didžejko Marie Pravda. Rad bi izpostavil tudi enkratni light show, za katerega bosta poskrbela domača VJ-ja BubblesFractals in 5237.

Kako da ste se odločili, da bo nov segment namenjen ravno elektronski glasbi in kako ste se lotili njegovega snovanja?

Opazili smo, da domači klubski promotorji in drugi akterji iz elektronske scene ne zahajajo na našo konferenco, tudi zato, ker je bila ta navadno bolj fokusirana na organizatorje koncertov ter nasploh kitarsko glasbo. Lani smo zato v okviru MENT-a pod imenom CE/MENT organizirali neformalno srečanje domačih promotorjev, didžejev, producentov in drugih akterjev iz scene. Predvsem smo želeli malo povezati domačo sceno in se pogovoriti, s kakšnimi težavami in izzivi se soočajo domači organizatorji ter ugotoviti, kako pomagati. Po uspešnem srečanju smo prišli do ideje, da za letos sestavimo program, ki bo posebej osredotočen na elektronsko glasbo in bo vključeval strokovnjake iz te sfere. Domači sceni tako dajemo priliko, da se poveže z booking agenti iz Srednje Evrope, spozna predstavnike različnih založb in festivalov elektronske glasbe, prisluhne pogovoru s priznanim novinarjem Shawnom Reynaldom itd. Ta dodatni četrti dan in ideja za sobotni rejv pa je prišla spontano, tudi zato, ker letos praznujemo 10. obletnico.

Prvini festivala sta vsekakor žanrska pestrost in velik nabor izvajalcev. Kako snujete program in izbirate izvajalce?

Za snovanje programa je odgovoren vodja festivala Andraž Kajzer, ki že od samega začetka stavi na kvaliteto in raznolikost. Na festival se vsako leto prijavi več sto izvajalcev iz cele Evorpe, Andraž pa na podlagi prijav sestavi končni program, kjer so v ospredju slovenski, balkanski in srednjeevropski ustvarjalci, čeprav vsako leto gostimo tudi številne glasbenike iz drugih koncev Evrope in onstran.

V primerjavi z nekaterimi drugimi predstavitvenimi festivali MENT izstopa prav z izredno razgibanim programom, kar velja tudi za letošnjo edicijo, kjer boste lahko slišali vse od sodobnega metala in elektronike do različnih indie rock in pop zasedb, bolj eksperimentalnih glasbenih projektov, jazza, ambientalne glasbe, r’n’b-ja, punka, hardcora in številnih drugih zvrsti.

Zakaj obiskati MENT in kako najboljše doživeti festival?

MENT velja za festival glasbenih odkritij, saj v ospredju niso že uveljavljena imena, pač pa ustvarjalci, ki bodo krojili prihodnost evropske glasbe. Nedvomno predstavlja eno redkih priložnost, da v nekaj dneh odkrijete najbolj vznemirljiva imena iz različnih evropskih scen, za katera sicer nikoli ne bi slišali. Med drugim je MENT v zadnjih letih gostili tudi imena, kot so Molchat Doma in Black Country New Road, ki so kmalu po nastopu v Ljubljani doživeli svetovno slavo.

Najboljši način za polno doživetje festivala je potop v program. Verjamem, da je morda raziskovanje na prvi pogled zastrašujoče, saj program obsega več kot 80 izvajalcev, ampak odkrivanje nove muzike je lahko precej zabavno in nas vodi do nenadejanih presenečenj. Idealno je, če za vsak dan oziroma večer izbereš svoje favorite, potem pa sproti vidiš, kam te nese pot. Navsezadnje lahko na vsakem koraku, na vsakem prizorišču odkriješ kaj zanimivega.

MENT
MENT vsako leto izstopa s svojim zelo razgibanim programom. Tudi letos bo moč slišati vse od sodobnega metala in elektronike do različnih indie rock in pop zasedb, bolj eksperimentalnih glasbenih projektov, jazza, ambientalne glasbe, r’n’b-ja, punka, hardcora in številnih drugih zvrsti. Foto: Konstantin Kodrukhov on MENT

Česa se lahko obiskovalci letos najbolj veselijo, kaj bi izpostavili kot »must« dogodke, izvajalce?

Odvisno od okusov in starostnih skupin. Sam bi morda izpostavil premiero nove plošče domačih MRFY, njihove prve v angleščini, ki se bo zgodila na otvoritvenem večeru. Veliko je tudi zanimanja za londonski kvartet Los Bitchos, skupino glasbenic, ki se gibajo na meji med psihedeličnim rockom in latinskoameriško cumbio. Potem je tu še že omenjeni nastop britanskega techno mojstra Blawana in francoske techno didžejke u.r.trax v klubu K4. Nenazadnje pa ne gre pozabiti tudi nastopov drugih domačih izvajalk in izvajalcev, kot so Masayah, Regen, Nejc Pipp, Dora Tomori, Akaj, Eliaz in Hei’an, če jih naštejemo le nekaj.

MRFY.
MRFY bodo v Kinu Šiška premierno predstavili svojo prvo ploščo v angleškem jeziku, ki so jo snemali tudi v Londonu. Foto: Urša Premik on MENT

Kakšne so želje za razvoj festivala v prihodnosti?

To je seveda odvisno od različnih aspektov, od trendov v glasbeni industriji in finančne realnosti do globalnih dogodkov in drugih faktorjev. Na trenutke se zdi, da postaja organizacija festivalov vse bolj zakomplicirana. Pomembno vlogo igra pri tem nebrzdana inflacija, ki je stroške produkcije zelo povišala, če primerjamo situacijo pred pandemijo.

Seveda pa želimo še naprej razvijati in gojiti MENT-ovo platformo, ki je rasla zadnjih 10 let. Predvsem upamo na bolj stabilno financiranje, ki bi nas rešilo številnih skrbi in negotove usode. Trenutno še vedno delujemo na principu, da je lahko vsaka edicija zadnja edicija, zato dajemo vse od sebe.

Prejšnji članekZakaj v Sloveniji ne uporabljamo čekov?
Naslednji članekRecept: torta RISIS za čokoladno-arašidno poslastico

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.