URADNO: Slovenija bo pričela odstranjevati ograjo na meji s Hrvaško

Slovenija bo začela odstranjevati ograjo na meji s Hrvaško
Slovenija bo začela odstranjevati ograjo na meji s Hrvaško Foto: cloverphoto iz iStock

Slovenska vlada je sprejela sklep, da se lahko na meji s Hrvaško prične postopek odstranjevanja ograje. Ograje so bile po besedah vlade in Ministrstva za notranje zadeve instrument, ki je bil v uporabi, ko je prihajalo do večjega obsega migracijskih gibanj. Pojasnili so, da je nesprejemljivo, da bi ograja postala trajen element mejne politike v običajnih migracijskih razmerah. Odstranjevanje bo izvedla Slovenska vojska, po odstranitvi pa bo Slovenska policija zagotavljala primerno varovanje državne meje.

Odstranjevanje ograje na meji s Hrvaško v rokah vojske

»Odstranitev ograje na meji, hitri in učinkoviti azilni postopki za vse, ki so upravičeni do mednarodne zaščite, spoštovanje človekovih pravic je ena od prednostnih nalog vlade, ki izhaja tudi iz koalicijske pogodbe,« je po 7. redni seji Vlade RS dejala ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar.

Policija bo z nadzorom območij, ki predstavljajo tveganje za nedovoljene migracije, zagotavljala ustrezno raven varnosti tako obmejnemu prebivalstvu kot prebivalstvu v notranjosti države oziroma EU. Policija bo pri tem partnersko sodelovala z drugimi državnimi organi ter lokalno skupnostjo.

»Migracije so del sodobnih družb, njena stalnica v sodobnosti in v preteklosti. Pri tem pa je izhodišče vlade in Ministrstva za notranje zadeve zavzemanje za varne poti migrantov in za varne meje za državljane, migrante in lokalne prebivalce,« je še dodala ministrica.

Vlada in pristojni organi bodo kljub temu še naprej spremljali odločitve evropskih in nacionalnih sodišč glede izvajanja nadzora na notranjih mejah držav članic Evropske unije ter stanje nedovoljenih migracij v celotnem evropskem prostoru.

Migracijsko krizo bo Slovenija preuredila tako, da bo temeljila na solidarnosti, prvi korak pa je odstranitev ograje na meji
Migracijsko krizo bo Slovenija preuredila tako, da bo temeljila na solidarnosti, prvi korak pa je odstranitev ograje na meji Foto: stokpic iz Pixabay

Migracijska politika mora temeljiti na solidarnosti

»Najučinkovitejša politika na področju migracij je zagotavljanje zakonitih in s tem varnih in urejenih migracij. Pristop vlade sledi temu načelu, ki v temelju pomeni zmanjševanje tveganj za vse – za državljane Slovenije, lokalne prebivalce in ljudi na migrantskih poteh,« je poudarila ministrica.

»Tako smo se na mojo pobudo včeraj tudi sestali s predstavniki državnih organov, nevladnih in mednarodnih organizacij ter civilne družbe, ki delujejo na področju migracij. Vesela sem bila njihovega konstruktivnega odziva, saj si vsi delimo isti cilj – to je priprava celovite migracijske strategije, v kateri bodo ključna vodila solidarnost, vključevanje in spoštovanje človekovih pravic,« je omenila sestanek skupine o izboljšanju migracijske politike, ki ne bo le odziv na krizo.

»Tak partnerski dialog in diskusija pomenita upanje in veliko pričakovanje – na obeh straneh – za stabilno in konsistentno migracijsko politiko, ki naslavlja vse in širi polje svobode, demokracije in človekovih pravic,« je zaključila ministrica za notranje zadeve.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekSlovensko podjetje, ki je navdušilo Ronaldinha
Naslednji članekNad dolge čakalne dobe v zdravstvu s pomočjo akcijskega načrta

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.