Uroš Urbanija za las oddaljen od položaja direktorja TV Slovenija

Uroš Urbanija bo najverjetneje imenovan za direktorja TV Slovenija
Uroš Urbanija bo najverjetneje imenovan za direktorja TV Slovenija

Programski svet RTV Slovenije je obravnaval predlog za ppredhodno soglasje k imenovanju na mesto direktorja televizije. Predlagan je bil s strani generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, prijavljena pa sta bila Patrik Greblo in Uroš Urbanija. Soglasje programskega sveta je dobil zadnji. Tako je bivši šef urada za kominiciranje Janševe vlade vse bližje sedežu direktorja TV Slovenija.

Programski svetniki izglasovali Uroša Urbanijo

Programski svetniki so 17 glasov namenili Urošu Urbaniji, 13 glasov pa je romalo v smer Patrika Grebla. Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough bo prihodnji teden po pogovoru s kandidatom presodil ali ga bo imenoval na mesto direktorja Televizije Slovenije. Sam mandat direktorja pa traja štiri leta.

Uroš Urbanija je dejal, da je pomembna evalvacija programa. Po njegovih besedah se je potrebno priprave programsko-produkcijskega načrta lotiti s pregledom dosežkov preteklega obdobja. Po njegovem je ključno okrepiti dostop in vidnost spletne televizije ter podajanje vsebin prek pametnega telefona. Kot poglavitveno nalogo je navedel izboljšanje odnosov na nacionalni televiziji, ki mora delovati kot celota, kar je povedal v predstavitvi svojega programa.

Patrik Greblo je dejal, da bo prvi program Televizije Slovenija še naprej ostal osrednji nacionalni televizijski program z najširšim obsegom vsebin in najširšim ciljnim občinstvom.

Izbor Uroša Urbanije je naletel na nestrinjanje

»Izbor Uroša Urbanije za direktorja Televizije Slovenija je pričakovan. Njegova kandidatura se je pričakovala že nekaj časa, tako rekoč od poteka njegovega mandata na Ukomu in s koncem mandata prejšnje vlade. Uroš Urbanija se je na to vlogo pripravljal že nekaj časa. Po našem mnenju je najbolj neprimeren kandidat, ki bi ga lahko radiotelevizija imela na katerem koli mestu, kaj šele na mestu direktorja televizije v tem trenutku. Njegove reference so že precej poznane tudi javnosti. Njegova preteklost v javnih medijih je temačna. Znan je kot rušilec in tisti, ki razkraja javni medij, in ne kot tisti, ki ga poskuša graditi ali delovati v njegovem interesu,« se glasi del komentarja predsednice koordinacije novinarskih sindikatov javnega zavoda Helene Milinković.

»To je Uroš Urbanija v svoji preteklosti večkrat pokazal, kot vodja notranjepolitične redakcije na STA je izvajal šikaniranja in pritiske na podrejene. Pred desetimi leti je odšel tudi z RTV-ja, kjer je kot odgovorni urednik MMC-ja ravnal neprofesionalno in bil v sporih z novinarji. Kolege z MMC-ja je kot nekdanji urednik celo kazensko ovadil, med drugim zaradi hudodelskega združevanja. Ovadbo je tožilstvo zavrglo. Nato je znana predvsem njegova vloga z zadnjega leta, ko je kar urednikoval kot direktor Ukoma in analiziral poročanje novinarjev v vseh informativnih oddajah Radia in Televizije Slovenija. Obešal se je tudi na tvite in seveda na poročanje določenih novinarjev. Tako da pričakujemo, da se bodo razmere na televiziji zdaj še zaostrile. Glede na preteklost Uroša Urbanije, ki je znan po svojem maščevanju – to je nakazal tudi v svojih tvitih – smo pripravljeni na vse in pričakujemo tudi najslabše,« je zaključila Helena Milinković.

Urednik portala Student.si

VIRrtv
Prejšnji članekPoslanec SDS mag. Branko Grims: »Si predstavljate, da hočejo tako neoperativno vlado še širiti?«
Naslednji članekIzumrlo več kot 90 odstotkov zemeljskih vrst, a kako so preživele ostale?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.