Volitve 2022 – NSi: »Zavzemamo se za izobraževalni sistem, ki je bolj povezan z gospodarstvom, zato predlagamo uvedbo vajeništva, katerega program sooblikujejo tudi podjetja prek svojih združenj in zbornic.«

Letošnje državnozborske volitve bodo potekale v nedeljo, 24. aprila 2022, področje urejanja položaja mladih pa predstavlja pomemben del programa vseh strank. Kako se bodo lotile reševanja problematike mladih? Spremljaj naš portal za informacije iz prve roke!

Politična stranka Nova Slovenija je bila ustanovljena leta 2000, njen trenutni predsednik je Matej Tonin. Stranka se opredeljuje kot krščansko demokratska stranka, velik poudarek namenja družinski politiki.

Kaj načrtujete za širitev in višjo kvaliteto STEM (science, technology, engineering and mathematics – znanost, tehnologija, strojništvo in matematika) programov v izobraževanju?

Za razvojni preboj Slovenije je kakovostno izobraževanje s področja STEM ključno. V ta namen predlagamo davčne olajšave podjetjem za vlaganje v raziskave in razvoj, povečali bomo vlaganja države v raziskave in razvoj na 1 % BDP do leta 2025, ustanovili nacionalni sklad za razvoj talentov ter odprli predstavništvo slovenskega gospodarstva v Silicijevi dolini.

Povečali bomo število vpisnih mest na naravoslovju, tehniki in medicini. Vse to lahko dosežemo le z mednarodno odprtostjo visokošolskega izobraževanja. Zato napovedujemo spremembo obstoječe zakonodaje, da bodo na slovenskih fakultetah lahko habilitirani tudi najboljši mednarodni profesorji, strokovnjaki in podjetniki. Vse profesorje na fakultetah želimo spodbuditi, da vsako peto leto preživijo v gospodarstvu, javni upravi ali nevladnih organizacijah.

Kakšne načrte imate za urejanje stanovanjske stiske mladih?

Podpiramo vzpostavitev kreditne jamstvene sheme za mlade za lastniško rešitev prvega stanovanjskega problema. Na drugi strani je treba povečati tudi ponudbo stanovanj, zato moramo zagotoviti prazna nepozidana zemljišča za stanovanjsko gradnjo. Pri tem izpostavljamo pregled občinskih prostorskih načrtov, v katerih so že predvidena nepozidana stavbna zemljišča za stanovanjsko gradnjo, pa zaradi različnih administrativnih ovir gradnja ni možna. Poleg tega bo treba omogočiti hitrejše prilagajanje občinskih prostorskih načrtov. Zavzemamo se tudi za vzpostavitev paketa davčnih olajšav za delodajalce, ki se odločijo za gradnjo kadrovskih stanovanj.

Za pomoč družinam, ki živijo v najemnem stanovanju, predlagamo, da se iz osnove za določitev višine za plačilo vrtca izvzame obrok kredita, ki so ga starši najeli za nakup nepremičnine, v kateri dejansko živijo, ali za plačilo najemnine. Uspelo nam je s predlogom za znižanje davčne obremenitve najemnin (z dosedanjih 27,5 % na 15 %), kar je prvi del spodbujanja lastnikov praznih stanovanj, da jih oddajo v najem, čakajo pa nas še zahtevni koraki pri urejanju pravne varnosti najemodajalcev.

Kako se nameravate lotiti reševanja zaposlitvenih težav mladih (pomanjkanje pripravništev, težja zaposljivost, odhod najboljših kadrov v tujino, zakasnjene upokojitve)?

Zavzemamo se za izobraževalni sistem, ki je bolj povezan z gospodarstvom, zato predlagamo uvedbo vajeništva, katerega program sooblikujejo tudi podjetja prek svojih združenj in zbornic. Z davčnimi olajšavami želimo podjetja spodbuditi k podeljevanju kadrovskih štipendij, saj na ta način mladi po koncu izobraževanja najlažje in najhitreje preidejo v zaposlitev. Spodbujati pa želimo tudi podjetništvo med študenti – omogočili bi jim status samostojnega podjetnika, ki je primerljiv sedanjemu t. i. popoldanskemu s.p.-ju. Študent podjetnik bi lahko prve izkušnje nabral že pred zaključkom izobraževanja, kar bi olajšalo poln zagon njegove podjetniške poti po koncu izobraževalnega procesa. Predlagamo tudi, da bi bil delodajalec, ki iskalcu prve zaposlitve ponudi zaposlitev, prvih 12 mesecev oproščen plačila prispevkov. Tako bi spodbudili zaposlovanje mladih brez izkušenj. Uvedli bi tudi »uvajalni odpustek«. Gre za ukrep, ki bi ga izkoristil delodajalec tri mesece pred upokojitvijo starejšega delavca. Delodajalec bi bil oproščen plačila prispevkov za mlado osebo, ki se uvaja ob odhajajočem starejšem zaposlenem. Na ta način bi spodbudili delodajalce k zaposlovanju mladih, obenem pa omogočili prenos znanja z izkušenih starejših delavcev na novo zaposlene.

V Novi Sloveniji predlagamo tudi petletno dohodninsko olajšavo za zaposlitev visokokvalificiranih oseb, ki se priselijo v Slovenijo iz tujine. Olajšava bi veljala tako za visoko kvalificirane Slovence, ki se priselijo nazaj v domovino, kot za tujce. Na tak način bi Slovenija postala bolj konkurenčna pri pritegnitvi zaposlenih, ki jih naše gospodarstvo za razvoj nujno potrebuje. Slovenijo pa vidimo tudi kot primerno destinacijo za razvoj digitalnega nomadstva (t. i. »office anywhere«), ki odgovarja zlasti na potrebe mladih v digitalnih poklicih in prilagodljivih oblikah dela.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekZvezdniško odprtje nakupovalnega centra Supernova Ljubljana Rudnik
Naslednji članekPomagaj Urbanu z Urbanovo srečko

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.