Vse, kar moraš vedeti o lokalnih volitvah 2022

Oseba meče volilni listek v škatlo pred slovensko zastavo
Foto: Rawf8 iz iStock

Lokalne volitve bodo v nedeljo, 20. novembra. Volili bomo župane in člane občinskih svetov, v nekaterih občinah pa tudi člane krajevnih, vaških oziroma četrtnih skupnosti.

Drugi krog volitev županov v občinah, kjer noben kandidat ne bo prejel več kot polovice glasov, bo 4. decembra. Volivci lahko volijo v tisti občini, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče.

Časovnica lokalnih volitev 2022

  • Rok za oddajo kandidatur in začetek volilne kampanje – 20. oktober
  • Občinske volilne komisije javno objavijo seznam potrjenih list kandidatov in kandidatur – 4. november
  • Predčasno glasovanje (datume določijo posamezne občinske volilne komisije) – 15., 16. in/ali 17. november
  • Zaključek volilne kampanje in začetek volilnega molka – 18. november ob 24. uri
  • Lokalne volitve – 20. november
  • Drugi krog volitev za župana, kjer bo to potrebno – 4. december

Kandidati za lokalne volitve 2022

Za županska mesta se bo po trenutnih podatkih Državne volilne komisije potegovalo skupno 618 kandidatov, od tega 107 žensk in 511 moških. Najmlajši kandidat za župana ima 22 let, najstarejši pa 82.

Za občinske in mestne svetnike kandidira 18.670 ljudi, od tega 8.478 žensk in 10.192 moških. Najmlajši kandidat ima 18 let, najstarejši pa 94.

Seznam kandidatov za posamezne občine je objavljen na tej strani državne volilne komisije.

Načini glasovanja na lokalnih volitvah

Volitve potekajo na voliščih med 7. in 19. uro. Volivec mora z osebnim dokumentom izkazati identiteto.

Predčasno glasovanje poteka ne prej kot pet dni in najkasneje dva dni pred volilno nedeljo. Posamezne občinske volilne komisije bodo za predčasno glasovanje določile torek, 15. 11., sredo, 16. 11. in/ali četrtek, 17. 11.

Po pošti lahko glasujejo volivci, ki so v priporu, zavodu za prestajanje kazni, bolnišnici, socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo ali če so invalidi (in priložijo ustrezno odločbo), če to sporočijo občinski volilni komisiji najpozneje deset dni pred dnem glasovanja. Letos morajo to storiti do 9. novembra.

Po pošti lahko glasujejo tudi volivci z odrejeno izolacijo zaradi okužbe s koronavirusom, če priložijo ustrezno dokazilo.

Na domu lahko glasujejo volivci, ki zaradi bolezni ne morejo osebno priti na volišče in to najkasneje tri dni pred dnem volitev sporočijo občinski volilni komisiji, letos torej do 16. novembra.

Volitve 2022
Foto: Rawf8 iz iStock

O lokalnih volitvah

V Sloveniji imamo 212 občin, od tega je 12 mestnih občin. Občine ali mestne občine so osnovne enote lokalne samouprave; upravljajo jih trije samostojni organi – župan, občinski svet in nadzorni odbor.

Na lokalnih volitvah vsake štiri leta izvolimo župana in člane občinskega sveta. Velikost občinskega sveta je odvisen od velikosti občine, šteje lahko med 7 in 45 člani. Občinski svetniki imenujejo nadzorni svet.

V občinah, kjer so ustanovljeni ožji deli, volimo tudi člane krajevnih, vaških oziroma četrtnih skupnosti.

Redne lokalne volitve v juliju razpiše predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, volitve izvedemo tretjo nedeljo v novembru.

Kdo lahko kandidira?

Kandidate za člane občinskega sveta in župane predlagajo stranke ali skupine volivcev s soglasjem posameznika za kandidaturo. Kandidat mora biti polnoleten in imeti stalno bivališče v volilni enoti, v kateri kandidira za člana občinskega sveta, oziroma v občini, v kateri kandidira za župana.

Kandidat italijanske in madžarske narodne skupnosti ali romske skupnosti za člana občinskega sveta mora predložiti podporo najmanj 15 volivcev.

Prejšnji članekBodo največji ledeniki res izginili do leta 2050?
Naslednji članekTumblr bo dovolil goloto, seksa še ne

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.