Tumblr bo dovolil goloto, seksa še ne

Male buttocks sculpture stone monument close up.
Foto: aapsky iz iStock

Družbeno omrežje Tumblr je nekoliko spremenilo svoje smernice in s tem presenetilo kar nekaj sledilcev. Omrežje, ki sicer omogoča objavo marsičesa, je presenetilo s spremembo, ki pozdravlja še več izražanja. Za kakšno izražanje naj bi torej šlo pri Tumblrju?

Se še spomniš družbenega omrežja Tumblr?

Johor, Malaysia - Dec 11, 2013: Photo of Tumblr webpage on a monitor screen, Tumblr is is a microblogging platform and social networking website, Dec 11, 2013 in Johor, Malaysia.
Foto: dolphfyn iz iStock

Tumblr je družabno omrežje, ki uporabnikom omogoča objavo slik, videoposnetkov, komentarjev in besedil na spletni dnevnik oziroma blog. Tumblr omogoča spremljanje tem, ki so uporabniku všeč, komunikacijo z drugimi uporabniki, komentiranje njihovih spletnih dnevnikov in deljenje njihovih objav. Omrežje je postajalo vse bolj popularno od leta 2011 naprej, svoj vrhunec pa je doseglo leta 2014, ko ga je uporabljalo več kot 100 milijonov uporabnikov. V naslednjih letih je izgubljalo priljubljenost, danes pa se ga marsikdo sploh ne spomni ali ne ve, da še vedno obstaja.

Nove smernice bodo dovoljevale goloto

Podjetje je pred kratkim posodobilo svoje smernice za skupnost in določilo niz pravil, ki dovoljujejo širši razpon slik. Zapisali so, da po novem pozdravljajo še več izražanja, ustvarjalnosti in umetnosti, vključno z vsebino, ki prikazuje (tudi golo) človeško postavo. Ob tem so dopisali, da tu niso zato, da bi obsojali in ocenjevali umetnost uporabnikov.

Kaj je dovoljeno in kaj ne?

Na Tumblrju je zdaj dovoljeno objavljati fotografije in videe z goloto, besedila s spolno temo in druge odrasle vsebine. Take objave morajo biti označene z ustrezno oznako. Uporabniki lahko na svoji nadzorni plošči filtrirajo take objave in izberejo možnost, ki take objave skrije.

Slika
Primer slike, ki je kljub prikazovanju spolnega dejanja dovoljena. Foto: PHGCOM on Wikipedia

Kljub tej novosti je vseeno prepovedano objavljati vizualne prikaze spolno eksplicitnih dejanj ali vsebine z očitnim poudarkom na genitalijah. Uporabniki ne smejo objavljati povezav ali oglasov do različnih spletnih strani s pornografijo in drugimi vsebinami za odrasle ter oglaševati erotičnih storitev. Prepovedane so tudi vsebine, ki spodbujajo pedofilijo, ter spolne vsebine s slikami otrok. Edina izjema pri prikazovanju spolnih dejanj je zgodovinsko pomembna umetnost, ki jo najdemo v običajnih muzejih.

VIRThe Verge
Prejšnji članekVse, kar moraš vedeti o lokalnih volitvah 2022
Naslednji članekTelemach s projektom Job Lab pripravlja mlade na trg dela in poklice prihodnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.