Zakaj je odstopila Marta Kos?

Marta Kos
Foto: Gibanje Svoboda

Marta Kos je odstopila od predsedniške kandidature zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov, je sporočila preko spletnega mesta svoje stranke, Gibanja svobode. So ti osebni razlogi povezani z njenim švicarskim podjetjem, Kos Coaching & Consulting, ki je financiralo Evropsko nogometno zvezo (UEFA)? Kot navaja sama, niti približno.

Marta Kos in njena povezava z Uefo

Julija letos je zdaj že nekdanja predsedniška kandidatka priznala, da je opravila svetovalne storitve za Uefo, ki jo vodi Aleksander Čeferin. Namigovalo se je, da naj bi Marta Kos s pomočjo Aleksandra Čeferina financirala nevladno organizacijo Pravna mreža za varstvo demokracije. Njeno podjetje naj bi za Uefo opravilo svetovalne storitve v letu 2021 in zaslužilo manj kot 10.000 frankov, vendar po besedah Kos ni šlo za financiranje organizacije Pravna mreža za varstvo demokracije. Za kaj je vendarle šlo?

Aleksander Čeferin
Marta Kos in Aleksander Čeferin naj bi poslovala. Foto: Uefa

Na spletnem mestu podjetja Kos Consulting & Coaching piše, da so namen delovanja podjetja vse dejavnosti svetovanja v zvezi z mednarodnimi vladnimi in nevladnimi organizacijami predvsem pri vodenju projektov, komuniciranju, osebnem svetovanju, svetovanjem podjetjem, institucijam ter usposabljanje in tako imenovanim coachingom v vodenju in komuniciranju na teh področjih.

Po tem opisu bi bila lahko Uefa idealna organizacija za sodelovanje s podjetjem Marte Kos, pod vodstvom slovenskega odvetnika Aleksandra Čeferina. Ob milijardnih prihodkih Uefe bi se lahko nekaj denarja našlo tudi za podjetje nekdanje predsedniške kandidatke.

Marta Kos
Je Marta Kos odstopila zaradi poslov z Aleksandrom Čeferinom? Foto: Gibanje Svoboda

Kaj pravi na to Marta Kos?

Iz piar službe stranke Gibanja Svobode so za spletni medij prava.si julija letos posredovali odgovore Marte Kos. »Svetovala sem, kako lahko UEFA postane še boljša na področju družbene odgovornosti tako pomembnega športa kot je nogomet, kako lahko nogomet še bolj prispeva k socialni inkluzivnosti in k boju za enakopravnost. Kot tudi, kako se lahko UEFA še bolje poveže z OZN in njenimi institucijami, kako izboljšati sodelovanje z misijami držav pri OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi.«

Na vprašanje omenjenega spletnega medija, če je bila vrednost njene pogodbe z Uefo nad 50.000 evri, je Marta Kos odgovorila: »Vaše navedbe niso točne. Znesek je sicer stvar pogodbene klavzule o zaupnosti, a vseeno: znesek ni presegel 10.000 švicarskih frankov.«

Informacije o financiranju nevladne organizacije Pravna mreža za varstvo demokracije, s strani podjetja Marte Kos, pa naj bi po njenih besedah bile čista laž.

Odstop Marte Kos iz predsedniške dirke

Marta Kos je tako pred dnevi odstopila od volilne tekme za predsednico Republike Slovenije. Razlogov za odstop ni navedla, dokler pa jih ne navede, Slovenija ne bo vedela točnega razloga oziroma razlogov za njen odstop. So pa take informacije kot nalašč za podžiganje agend. Marta Kos je v svoji odstopni izjavi za javnost je zapisala:

Sporočam, da zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov odstopam od volilne tekme za predsednico Republike Slovenije. V preteklih tednih sem imela privilegij srečati številne prebivalke in prebivelce Slovenije, ki so izkazovali izjemno ljubezen do naše domovine in se pozitivno odzivali na vrednote, ki jih zastopam v svoji kampanji. Za te vrednote se bom še naprej borila kot podpredsednica Gibanja Svoboda. Mnogi ljudje, ki so mi doslej izrazili podporo, bodo razočarani nad mojo odločitvijo. Vsem vam želim povedati, da vam ostajam zvesta, kot tudi našim skupnim vrednotam in naši dragi domovini. Vsem, ki so podprli mojo kandidaturo, se zahvaljujem za neprecenljivo podporo: Gibanju Svoboda, mojemu volilnemu štabu, prijateljem in družini.

Kdo je Marta Kos?

Marta Kos
Foto: Gibanje Svoboda

Marta Kos ima več kot 30 let izkušenj na področju novinarstva, komuniciranja in odnosov z javnosmi ter diplomacije. Je mednarodno certificirana voditeljica coachingov s področja komuniciranja, vodenja in prodaje. Bila je veleposlanica Republike Slovenije v Nemčiji, Švici in nerezidenčno v Latviji in Lihtenštajnu.

Predsedniška dirka za volitve

Kandidati za predsednika Republike Slovenije so že začeli z zbiranjem podpisov za kandidaturo na predsedniških volitvah. O tem smo pisali v prispevku Predsedniške volitve bodo čez dva meseca, kandidati začeli zbirati podpise.

Prejšnji članekNajboljši zabaviščni parki v Evropi!
Naslednji članekKatera živila so z okoljskega vidika najslabša?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.