Ko zmanjka motivacije za učenje

Za nekatere je učenje šala, za nekatere pa vir porabe časa, ki ga morajo prebiti pred knjigami. Toliko je stvari, ki bi jih lahko počeli v času, ki ga moramo porabiti za ponavljanje in učenje. Ključ do rešitve tega problema je MOTIVACIJA.

Nagrajevanje

Eden izmed trikov kako se prepričati in čimprej opraviti z učenjem je, da si določite nagrado za hitro opravljeno delo.

Naprimer: Če v eni uri narediš domnačo nalogo in vaje iz matematike si lahko privoščiš uro na računalniku. Cilj je narediti zadano nalogo v času, ki si ga sami postavimo in se tega držati. Da bo bolj zanimivo (in učinkovito) lahko tekmujete sami s seboj in za isto nalogo vsak teden zmanjšate časovno omejitev. Prvi teden imate za vaje iz matematike 1 uro, drugi teden 45 min … Preverite do kod zmorete premakniti svoje meje. Te so le v glavi.

 

“Ne vzemi si več kot lahko prežvečiš”

Če vidiš, da je naloge veliko, da je zahtevna in da preprosto ne veš kje bi se je lotil, si jo razdeli na majhne delčke, v takšni obliki je vsak problem popolnoma obvladljiv.

Naredi si načrt, tabelo, miselni vzorec, karkoli da si problem vizualiziraš. V naši glavi je vsak problem neznasko velik in zapleten, ko ga enkrat vidiš pred seboj na papirju postane bolj pregleden in jasen.

 

Kar lahko storiš danes ne odlagaj na jutri!

Zavedaj se, da snov se ne bo sama prebrala in naučila, ter da ne bo kar izginila, nasprotno vedno več je bo. Namesto, da preživiš teden dni za knjigami, je bolje, če se učiš sproti, saj ti bo to omogočilo, da boš iz tedna v teden šel z lahkoto, snov pa ti bo zmeraj bolj jasna in zmeraj manj časa boš namenil učenju. V nasprotnem primeru pa bo vsakič težje, saj ne boš poznal prejšnje snovi, ki je predpogoj za snov, ki jo moraš obvladati do naslednjič. Zato boš ob nesprotnem delu porabil vedno več časa za učenje.

 

Pa si poglejmo na primeru:

Za predmet dnevno potrebuješ vsaj 1 uro. Torej, če je do testa ali izpita še 45 dni in se vsak dan učiš 1 uro boš na koncu pisal z odliko z izkupičkom 45 ur učenja.

Če pa se odločiš, da se boš začel učiti 7 dni pred testom boš namesto 1 ure dnevno za vsak izgubljeni dan porabil 2 uri, kar pomeni če si izgubil 38 dni boš potreboval 76 ur ur učenja + 7 ur za teden ko se učiš. Kar pomeni, da boš za učenje iste količine snovi potreboval vsaj 85 ur. Da ob slabem počutju, stresu in pomanjkanju spanja v tem primeru sploh ne govorim.

 

Obdrži optimizem

Kljub temu, da ti snov ni všeč, pa nikar tako pesimistično ne glej na stvar. Če bo v tvoji glavi slaba volja in misel “kako je vse skupaj bedno” se tudi prebrano ne bo kaj dosti usedlo v znanje. Zato preprosto sprejmi to kot izziv, ki ga boš premagal in zmagal na končni preizkušnji – testu.

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.